Er gebeurt veel in de wereld. En dat veroorzaakt druk op ons mentale welzijn. Er zijn verschillende factoren die daarin een rol spelen. Zo zorgen mondiale ontwikkelingen ervoor dat mensen lijden onder de dreiging van oorlog, terreur en klimaatverandering. Sommige mensen zijn daar gevoeliger voor dan anderen.’
Informatie-overload
Ook zie ik de snelle technologische ontwikkelingen en de informatie-overload voor ons brein als stressfactoren. Wanneer we in de auto zitten dan kiezen we er bijvoorbeeld voor om een luisterboek of een podcast op te zetten. Dat lijkt allemaal heel ontspannend, maar ondertussen is het wel informatie die we moeten verwerken.
Een andere grote factor is de prestatiedrang in onze cultuur. Die zien we al vroeg terug op school en later ook op het werk. Veel is gericht op cijfers en targets. We willen alles meetbaar maken, met het gevolg dat je erop kan worden afgerekend.
De laatste stressfactor die naar mijn idee een rol speelt, is sociale media. We laten graag het perfecte plaatje zien. Jezelf kwetsbaar opstellen is ‘not done’. Die oppervlakkige buitenkant zorgt ervoor dat diepgang ontbreekt. En daardoor mis je ook verbinding met anderen.
Ongekend! doorbreekt dit patroon
De negatieve effecten van deze stressfactoren kun je verminderen door er met anderen over te praten, je met anderen te verbinden en door te kijken naar wat er wél goed gaat. Ongekend! richt zich op het bewustmaken van spelers van hun mentale krachten via de principes van positieve psychologie en oplossingsgerichte vragen. Een manier om met elkaar in gesprek te gaan over zaken waar we anders niet zo snel over praten. En speels vooral. Want samen een spel spelen werkt al verbindend.
Verbinding en een mentale oppepper
In Ongekend! beantwoorden spelers vragen over zichzelf of de ander, geven ze vragen door of leggen ze deze weg om zo op een strategische manier punten te verzamelen. De vragen op de kaarten zijn oplossingsgericht en positief. Daarmee zorgt het spel niet alleen voor plezier, maar is het een oppepper voor je geloof in eigen kunnen en bevordert het reflectie. Een paar voorbeelden van de vragen:
- Welke persoonlijke eigenschap heb jij gemeen met de speler links van jou?
- Wat is op dit moment een stressfactor voor jou en wat zou helpen om daar minder last van te hebben?
- Waar kun jij weleens over piekeren en wat helpt jou om je zorgen te verlichten?
- Als je een wens mag doen wat zou je de speler links van jou toewensen?
Mentale gezondheid op de kaart
De hoop is dat Ongekend! vele mensen helpt om weer meer de verbinding met anderen én zichzelf te ervaren en dat het zorgt voor een mentale oppepper, zowel in huiselijke sfeer als op de werkvloer.
Over Muriel Bakker
Muriel Bakker is een bevlogen en ervaren GZ-psycholoog. Zij heeft een missie: het praten over mentale zaken makkelijker maken. Dit lukt met het door haar ontwikkelde kaartspel 'Ongekend!'. Zij werkt als psycholoog incompany waar zij professionals ondersteunt in hun mentaal gezond functioneren. Op dit moment doet zij dit voor het Ministerie van Defensie bij de militaire GGZ.