De wereld om ons heen kunnen we niet veranderen, maar wel hoe we daarin leven en werken. Gelukkig hebben we een krachtig hulpmiddel: ons brein. Het is uniek, maar vraagt om de juiste zorg. Wil jij je brein optimaal benutten? In mijn boek Focus is het nieuwe goud laat ik je zien hoe. Eigenlijk is het simpel: focussen op de juiste momenten, vaak genoeg ontfocussen én bewust op zoek gaan naar connectie. Ik geef je alvast drie basishandvatten mee:
#1 Ontfocussen is essentieel
Tijdens de lunch doorwerken of ’s avonds langer doorgaan? Geen goed idee. Niemand kan altijd gefocust blijven. Onze aandacht fluctueert en dat is normaal. Het is belangrijk te weten wanneer je moet focussen en wanneer je moet ontfocussen om je brein rust te geven.
- Breng je aandachtslandschap in kaart: ontdek wanneer je focus piekt en probeer vooral dan het zware werk te doen. Misschien heb je 1 lange focuspiek per dag? Zorg er dan voor dat je in de periode zo weinig mogelijk gestoord wordt. Ben je eerder een type dat meerdere keren per dag een kortere focussprint trekt? Ook prima, maar zorg er dan zeker voor dat je tussen die pieken door voldoende hersteltijd inplant.
- Gebruik time-blocking en visuele planners om taken op te splitsen in kleinere intervallen, waarna je breaks neemt. Een aandachtsagenda helpt je om je beste momenten te reserveren voor werk dat concentratie vraagt. Zo werk je effectiever en krijg je meer gedaan in minder tijd.
- Richt een pauzeruimte in: de coffee corner op kantoor of je balkon thuis – zolang er op die plek maar even niet gewerkt wordt! Nodig bij voorkeur een collega uit om je tijdens je pauze te vergezellen: je krijgt meteen een extra dosis connectie. Al kan het ook heel fijn zijn om tijdens zo’n pauze je brein gewoon de vrije loop te laten. Even dagdromen doet wonderen voor je focus nadien. In elk geval: neem je smartphone niet mee op zo’n pauze. Rust en schermtijd gaan niet samen.
#2 Haal die rotte app eruit
Steeds je smartphone checken is net zo verslavend als gokken. Het activeert dezelfde beloningscircuits in je brein en zorgt voor constante afleiding. Tijd voor actie!
- Verwijder apps zoals Candy Crush, TikTok en Instagram. Ze geven je instant-dopamineshots die erg verslavend werken. Door ze te verwijderen, voorkom je constante afleiding en krijg je meer controle over je tijd.
- Schakel meldingen en pushberichten uit. Zorg dat je telefoon alleen aandacht vraagt wanneer het echt nodig is, zodat je je beter kunt concentreren zonder constant gestoord te worden.
- Weersta de drang om op elk vrij moment je smartphone te pakken. Dit lijkt eenvoudig, maar vereist veel wilskracht. Ban je smartphone uit de slaapkamer, zodat je eerst je partner goeiemorgen zegt voor je je mails checkt. Ook aan tafel is je smartphone een connectiekiller. En waarom zou je niet gewoon je hoofd wat rust geven terwijl je op de trein staat te wachten?
#3 Pak je uitstelgedrag aan
50% van het uitstelgedrag is te wijten aan internetgebruik. 94% van de uitstellers ziet een negatief effect op hun geluk. Ik geef toe: ik was ook een enorme uitsteller. Zo heb ik mijn gedrag aangepakt:
- Ik stel beloningen uit in plaats van taken. Uiteraard wil ik soms taken inruilen voor iets leukers. Toch stel ik niet de taak, maar wel de beloning uit. En dus zet ik een timer: eerst een kwartier mails beantwoorden en dan pas mag ik dat leuke doen. De voldoening is zoveel groter! Of ik maak er een spelletje van: hoeveel mails kan ik checken terwijl mijn favoriete nummer op de achtergrond speelt? Ik daag mezelf uit, en dan volgt die voldoening vanzelf.
- Ik beheer mijn aandacht (niet mijn tijd). Als parameter is aandacht veel waardevoller dan tijd. Ik weet op welke momenten ik productief ben en in the flow geraak. Dus doe ik alle ‘snel uitstelbare’ taken op die momenten.
- Ik maak veel fouten. Meer nog: ik omarm ze. Uitstelgedrag, faalangst en perfectionisme gaan vaak hand in hand: liever niets doen dan falen. Doorheen de jaren ben ik eraan geslaagd mijn perfectionisme de mond te snoeren. Fouten maken hoort bij het leerproces. En die mindset zorgt ervoor dat ik taken meteen oppak.
Over Elke Geraerts
Elke Geraerts is doctor in de psychologie en CEO bij Better Minds, een boutique consultancy die organisaties wereldwijd ondersteunt in mentaal welzijn, leiderschap en talentontwikkeling. Ze bekleedde diverse academische posities bij universiteiten als Harvard, St. Andrews, Maastricht en Rotterdam. Ze schreef bestsellers zoals Mentaal Kapitaal en Focus is het Nieuwe Goud.