Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Preview - Kracht zonder macht

Alleen organisaties die het beste in staat zijn de samenwerking in hun ketens te regisseren, kunnen de concurrentiestrijd overleven. Auteurs Chester Janssen, Harro Philip, Jos van Rooyen en Kees Lindhout gaan in deze preview verder in op deze bewering en de oplossing zoals beschreven in Kracht zonder macht.

Chester Janssen e.a. | 3 december 2015 | 3-4 minuten leestijd

Door toenemende concurrentie gaan organisaties zich steeds meer specialiseren. Dit leidt tot steeds langere ketens van productie en distributie. Daarnaast verwachten de klanten meer flexibiliteit, snelheid van leveren en meer service. Om aan alle eisen te voldoen van deze snel veranderende markt moeten alle partijen in de keten op een lijn zitten én in staat zijn de keten aan te passen. Dit is niet eenvoudig. Vaak ontbreekt het overzicht. De verschillende ketenpartners kennen wel hun eigen rol en kennen in het gunstigste geval de interfaces met de direct aanliggende ketenpartners, maar kunnen vaak niet veel verder kijken. Dit leidt tot suboptimalisatie. Het willen veranderen van deze situatie vraagt tijd en energie van alle ketenpartners en niet te vergeten de wil om te veranderen. Deze verandering moet vervolgens in concurrentie om aandacht met de operationele activiteiten. Dan komen we een nieuw probleem tegen, namelijk dat de operatie én belangrijk én urgent is, veranderen is ‘alleen maar’ urgent. Veranderen delft dan ook meer dan eens het onderspit. Toch moeten organisaties deze en aanpalende problemen zien te overwinnen. Maar hoe?

In Kracht zonder macht zetten wij in 6 principes en 10 stappen uiteen hoe organisaties dit optimaal kunnen doen. Volgens ons bestaat optimale ketensamenwerking uit een combinatie van inzichten vanuit ketenregie, kwaliteitszorg en veranderkunde. De kern van de aanpak wordt gevormd door de Plan-Do-Check-Act cyclus. Het begint allemaal met goed overleg tussen de ketenpartners vanuit de wil de keten optimaal te laten functioneren. Vanuit dit overleg kan gewerkt worden aan inzicht over de hele keten en begrip voor elkaars standpunten. De kunst in dit overleg is respect op te kunnen brengen voor de (culturele) verschillen tussen de ketenpartners terwijl tegelijkertijd ook harde commitments moeten worden aangegaan.

Dat aangaan van harde commitments kan alleen als er echt begrip is ontstaan. Om dit voor elkaar te krijgen is het noodzakelijk een gezamenlijk standpunt te creëren over de problematiek in de keten en de ambitie voor de toekomst. Dit gezamenlijk standpunt is de basis voor goede ketensamenwerking. Vanuit deze basis kan gewerkt worden aan het definiëren van acties en het opruimen van verspillingen. Dat klinkt misschien goed, maar er zijn nog veel mogelijke voetangels en klemmen die een goede ketenregie in de weg staan. Het is vaak nog relatief eenvoudig om op papier tot consensus te komen, maar hoe vertaalt u deze papieren werkelijkheid tot acties en resultaten? Eén van de punten is dat verandering ook belangrijk en urgent moet kunnen worden, net als de operatie.

Een ander punt is dat u het hiervoor beschreven commitment vanuit de ketenpartners moet krijgen op het realiseren van een goede ketenregie. Een belangrijke rol hierin is weggelegd voor de ketenregisseur. Maar wat is dat voor iemand? Enerzijds moet hij druk kunnen leveren, enthousiasmeren en aanzetten tot actie. Anderzijds moet hij respect kunnen opbrengen voor de tempoverschillen. Enerzijds analytisch en scherp om de ketens goed te kunnen doorgronden, anderzijds empatisch, mensgericht en met gevoel voor politieke verhoudingen.

Deze en andere gerelateerde zaken zijn uitgewerkt in Kracht zonder macht. Kracht zonder macht is een echt doe boek. Het biedt een aanpak, concrete tips, suggesties, cases en templates. Met Kracht zonder macht kunt u direct aan de slag. Op de website (www.ketenregie.info) bieden we nog allerlei aanvullende materialen aan.

Kracht zonder macht weet als eerste boek een verbinding te maken tussen de vakgebieden ketenregie, kwaliteitszorg en verandermanagement waarmee u in staat wordt gesteld een optimale ketenregie in te richten en zo succesvoller te worden dan de concurrentie.

Chester Jansen, Kees Lindhout, Harro Philip en Jos van Rooyen zijn de auteurs van Kracht zonder macht.

Over Chester Jansen
Chester Jansen is bedrijfskundig informaticus en directeur van Identify. Chester is reeds meer dan 15 jaar actief in kwaliteitszorg. Chester heeft diverse publicaties op zijn naam staan en wordt regelmatig gevraagd zijn visie te delen.
Over Kees Lindhout
Kees Lindhout is oprichter en eigenaar van RibbonWood. Kees is geschoold als bedrijfskundige, docent en informatiestrateeg. Hij is meer dan 25 jaar actief als consultant en manager. Kees is auteur van de boeken Bee Different en Regie van Kwaliteit.
Over Harro Philip
Harro Philip heeft als managing consultant en senior testmanager ruim 16 jaar ervaring in testen kwaliteitszorgtrajecten. Daarnaast heeft hij veel bestuurlijke ervaring. Hij is als adviseur gespecialiseerd in proces- en organisatieadvies met een sterke affiniteit voor architecturen.
Over Jos van Rooyen

Jos van Rooyen is principal consultant software testen. Sinds 1990 heeft hij ervaring opgebouwd op het gebied van testbeleid, testmanagement, testautomatisering, ketenregie, kwaliteitsmonitoring en het testen van software pakketten. Naast het uitvoeren van projecten en adviesopdrachten is Jos ook actief in de ontwikkeling van het testvak.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden