Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Preview - De perfecte positionering

De perfecte positionering van Julian Stevense belooft u een methode om sneller en beter te kunnen positioneren. Hoe dat kan? De auteur legt het uit in deze preview.

Julian Stevense | 29 januari 2016 | 3-4 minuten leestijd

We zijn het er allemaal over eens dat het strategisch positioneren van een organisatie of merk essentieel is om duidelijkheid te scheppen richting de relevante doelgroepen en hen vervolgens te motiveren tot het gewenste gedrag. Ondanks dit breed onderkende belang is er vaak te weinig tijd voorhanden om hier uitgebreid bij stil te staan. Daarom ontwikkelde ik een eenvoudig, direct toepasbaar driestappenmodel waarmee je sneller, beter een blijvender tot De perfecte positionering komt.

Omdat ik steeds vaker werd geconfronteerd met het probleem ‘tijdsgebrek’ bij mijn opdrachtgevers heb ik een compleet nieuwe werkwijze ontwikkeld waarmee zij veel eenvoudiger (en dus sneller) hun organisatie of merken konden positioneren. In De perfecte positionering ga ik dieper op deze werkwijze in en laat ik zien waarom je juist moet stoppen met denken in oplossingen en moet starten met denken in problemen. De oplossing begint namelijk altijd bij het probleem. Door bij het formuleren van de positioneringstrategie juist bij het probleem te beginnen kom je veel sneller tot de beste oplossing. Dit bespaart je niet alleen een hoop tijd, het voorkomt ook dat je achteraf onnodig tijd (en middelen) blijkt te hebben verspild aan een oplossing die niet de juiste is.

Bij strategisch positioneren wordt de huidige situatie van de doelgroep gepositioneerd als een tekortkoming en wordt jouw propositie vervolgens gepositioneerd als de beste oplossing voor dit probleem. Daarmee creëer je niet alleen voorkeur, maar ook loyaliteit bij jouw doelgroep. Jij hebt haar (gepercipieerde) probleem tenslotte het beste opgelost. Deze werkwijze noem ik de strategie van tekortkoming. En niets motiveert meer dan een tekortkoming.

In dit boek behandel ik diverse organisatiestrategieën, vat ik gangbare theorieën op het gebied van menselijk gedrag samen, introduceer ik nieuwe businessmodellen en gebruik ik veel inspirerende voorbeelden. Voorbeelden die variëren van klassieke militaire strategieën tot (Amerikaanse) verkiezingscampagnes en de introductie van een compleet nieuw loterijconcept.

Hiermee onderstreep ik dat strategisch positioneren van toepassing is op alle (organisatie)vraagstukken die met communicatie kunnen worden opgelost. Communicatie is tenslotte een van de meest strategische middelen die een organisatie kan inzetten om haar doelgroepen te motiveren tot het gewenste gedrag. Daarom wordt in het boek, naast de diverse marketing- en communicatievraagstukken, stilgestaan bij het succesvol doorvoeren van een reorganisatie of het effectief realiseren van een persoonlijk doel (zoals het verkrijgen van een gewenste promotie).

Oorspronkelijk geschreven voor marketing- en communicatieprofessionals is het boek uiteindelijk een handleiding geworden voor iedereen die op zoek is naar een eenvoudige, direct toe te passen werkwijze om mensen door middel van communicatie te motiveren tot het gewenste gedrag.

De rode draad van dit boek is het door mij ontwikkelde 3P-positioneringsmodel. Dit model verbindt de gewenste positie, het probleem dat deze positie in de weg staat en de overtuigende propositie die dit probleem oplost met elkaar. De perfecte positionering maakt op basis van dit model duidelijk hoe jouw doel motiverend wordt voor jouw doelgroep, hoe je hen daarmee aanzet tot het gewenste gedrag en hoe je daardoor jouw doel realiseert. Sneller, beter en blijvender.

Het boek sluit af met een heldere samenvatting waarin elk van de drie stappen van het 3P-positioneringsmodel wordt toegelicht aan de hand van drie onderliggende stappen en een eenvoudig toe te passen controlemechaniek. Zo ook kunnen lezers die te weinig tijd hebben om direct het hele boek te lezen meteen aan de slag.

Julian Stevense is oprichter van INZICHT Communicatie en The Problem Company. Hij adviseert opdrachtgevers bij hun organisatie- en communicatievraagstukken en leert ze effectiever en efficiënter omgaan met problemen. Daarnaast is Julian kerndocent in de marketingprogramma’s van Nyenrode Executive Education. Hij is de auteur van De perfecte positionering.

Over Julian Stevense

Julian Stevense is oprichter van INZICHT Communicatie, een adviesbureau dat toonaangevende organisaties helpt bij het strategisch positioneren van hun aanbod. Hij adviseert opdrachtgevers over hun merken- en communicatiebeleid en bij veranderingsprocessen.

Daarnaast leert Stevense organisaties hun problemen effectiever en efficiënter op te lossen. Zijn werkwijze combineert een scherp strategisch inzicht met slimme communicatie waardoor sneller resultaat wordt bereikt. Stevense is kerndocent strategische positionering in het executive education programma van Nyenrode.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden