Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

10 Triggers voor Topadviseurs

'Een adviseur moet vooral verstand van zaken hebben!' Met zo’n cliché komt een topadviseur er dus niet. 10 Triggers voor Topadviseurs maakt helder waar het in de beroepspraktijk echt op aankomt. Een preview.

Eddy Scheffer & Annelies Tegel | 18 oktober 2016 | 2-3 minuten leestijd

Wat maakt toch dat het adviesvak zo’n enorme vlucht heeft genomen in de laatste decennia? Is onze samenleving zo complex geworden dat geen beslisser nog zonder de hulp van een adviseur kan? Of is het adviesvak dermate aantrekkelijk dat slechts weinigen de verleiding kunnen weerstaan om het ook eens te proberen in dit vrije beroep?

Als ervaren adviseurs zien we met lede ogen aan dat de groei van de beroepsgroep ook een forse beroepsinflatie heeft meegebracht. Er lopen geniëen rond maar helaas ook charlatans. Opdrachtgevers hebben de grootste moeite om erachter te komen welke adviseur voor hun specifieke vraag de meest passende zou zijn. Liever dan zich in certificaten en referenties te verdiepen, nemen ze de gok door een bureau van naam in te huren en af te wachten wat voor vlees ze daarvan in hun kuip krijgen.

We vonden het tijd worden om maar eens op te schrijven wat nu eigenlijk een topadviseur van een doorsnee adviseur onderscheidt. Over veranderingstrajecten, fusies, herstructurering en andere inhoudelijke adviesgebieden worden veel vakboeken gepubliceerd, daar is niets mis mee, maar als het gaat om de persoon van de adviseur is de spoeling dun. Terwijl juist de persoonlijke opvattingen over het adviseren en over de relatie met de opdrachtgever van cruciale betekenis kunnen zijn voor het succes van adviseren.

De vele moppen over adviseurs duiden er op z’n minst op dat mentaliteit en gedrag van adviseurs een veelbesproken onderwerp zijn. Helaas worden die mentaliteit en gedrag vaak achteraf becommentarieerd, op grond van ervaringen die blijkbaar niet altijd met de verwachtingen van opdrachtgevers overeenstemmen.

In dit boek hebben we juist die aspecten van de adviseur aan de orde gesteld, compact en gelardeerd met praktijkvoorbeelden. Wat maakt een adviseur dan ‘goed’? Met een cliché als‘Een adviseur moet vooral verstand van zaken hebben!’ komt een topadviseur er dus niet. Dit 10 Triggers boek maakt helder waar het in de beroepspraktijk echt op aankomt. Voor wie pretendeert om een goede adviseur te zijn biedt het boek een houvast om zichzelf eens kritisch te evalueren. Voor opdrachtgevers biedt het boek mooie toetsstenen om tot een betere keuze van adviseurs te komen.

Charles Engelen, organisatieadviseur en coach, kerndocent bij Sioo, IOD, de Baak en NSO gaf alvast een recensie: ‘Scheffer en Tegel schetsen hun kijk op het onvolprezen adviesvak met een passende knipoog. Hun 10 lessen worden to-the-point beschreven, en geïllustreerd met aansprekende voorbeelden uit hun eigen adviespraktijk. Voor ervaren adviseurs een feest van herkenning, en voor beginnende beroepsbeoefenaren geldt in dit geval Trigger 11: lach hard mee en let ondertussen goed op!’

We willen tot slot van dit boek de lezers ook niet een bloemlezing onthouden van de talrijke moppen die circuleren over adviseurs. Voor aanvullingen op deze collectie, die lezers ongetwijfeld kunnen bieden, houden wij ons als auteurs warm aanbevolen.

Ir Eddy J.H.K. Scheffer is managing partner en mede-eigenaar van TFC. Annelies A.E. Tegel (1967), gecertificeerd organisatieadviseur, is eigenaar-directeur van het gerenommeerde instituut Trainers Academie in Amsterdam. Ze zijn de auteurs van 10 Triggers voor Topadviseurs.

Over Annelies Tegel
Annelies A.E. Tegel (1967), gecertificeerd organisatieadviseur, is eigenaar-directeur van het gerenommeerde instituut Trainers Academie dat in Amsterdam, met een groot team van trainers en coaches, al meer dan 20 jaar gecertificeerde eenjarige opleidingen verzorgt tot Professional Trainer, Professional Coach en HRD Adviseur. Als mede-auteur van de serie Triggers voor Professionals kan zij haar rijke ervaring op het vlak van persoonlijke en organisatieontwikkeling delen met haar lezers.
Over Eddy Scheffer
Ir Eddy J.H.K. Scheffer (1950) is managing partner en mede-eigenaar van een klein maar gerenommeerd Nederlands bedrijf dat diensten en producten levert voor de markt van Human Resources Development. Het bedrijf failleerde in november 2008 en maakte na tien dagen een geruisloze doorstart. In zijn eerdere loopbaan tot 2004 was Eddy Scheffer gedurende twintig jaren strategisch adviseur voor ondernemingen, gespecialiseerd in topstructuur, fusies en overnames.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden