Ik vraag me elke dag af waarom werkomgevingen vaak zo weinig inspirerend zijn, waarom zoveel mensen liever een andere baan zouden willen hebben of waarom een meerderheid niet tevreden is over zijn of haar baas.
Bizar toch?
Ik denk dat het eenvoudig kan. Medewerkers weer in hun kracht zetten. Uitgaan van vertrouwen. En dan niet half. Dingen loslaten, zodat medewerkers zelf mogen beslissen, ideeën aandragen en weer plezier krijgen in hun werk. Dit is een zaak van durven. Durven te dromen, durven los te laten en te vertrouwen. Zo worden medewerkers medeondernemers.
Dus weg met die vaste structuur. Geen afdelingen, functieprofielen, beoordelingen, vaste werktijden, autorisatieschema’s, organigrammen of bazen. Wel een gedeelde droom zodat iedereen op een dag weet wat hij of zij moet doen. Waarom hij of zij een klant gaat helpen, een afspraak moet nakomen of een collega assisteren.
Ik heb nu ruim 10 jaar ervaring in de keiharde praktijk waarbij ik dit toepas. Zelfsturende teams, ik noem het zelf liever samensturende teams, zijn nu gemeengoed binnen ons bedrijf Aldowa. Medewerkers zijn zelf de baas.
Ik pas dit toe simpelweg omdat ik overtuigd ben van het feit dat mensen thuis alles zelf kunnen, zoals de kinderen op tijd naar school brengen, koken, de was doen en op tijd naar het sportveld gaan en dan zouden ze op het werk in eens weer als kleine kinderen moeten worden behandeld?
De resultaten liegen er niet om bij Aldowa. Enkele voorbeelden:
- ziekteverzuim van 7% naar zo’n 2%
- nauwelijks verloop van medewerkers
- 2 productiemedewerkers voerden zelfstandig een project van 2 miljoen euro uit
- geen kosten voor juristen of adviseurs
- omzet is vervijfvoudigd
- stagiaires voeren met dezelfde hoge motivatie het werk uit als de vaste collega’s
Kortom mijn boek gaat over eenvoud in werkomgevingen. Weg met de vaste structuur en op naar teamwork met een gedeelde droom. Ik ben enorm trots dat dit uitgegroeid is tot een boekwerk van 20 hoofdstukken over dromen, klagers, plezier, vertrouwen, samensturing, sterke softheid of bijvoorbeeld super spoed. Vol met anekdotes van mijn eigen ervaringen in de keiharde praktijk bij ondermeer Aldowa in de Spaanse Polder. Elk hoofdstuk sluit af met een speciaal gemaakte Fokke & Sukke cartoon. Bijzonder is het voorwoord van de serieondernemer Arko van Brakel. Grote raakvlakken zijn er met zijn nieuwste initiatief Semcostyle waarmee hij organisaties helpt om te veranderen in lijn met de Semco principes.
Trots ben ik ook op het moment dat ik het eerste exemplaar van Semco in de polder hebben mogen aanbieden aan Ricardo Semler. Wat een wijs man. Ricardo is ooit door Time Magazine uitgeroepen tot Global Leader of Tomorrow.
Zoals ik zelf droom; Semco in de Polder, nu al een bestseller, alleen 10.000 mensen moeten het nog even lezen.
Onder de slogan een boek, een droom, een wens, doneer je automatisch per gekocht boek € 2,50 aan de Stichting Make-A-Wish. Hiermee draag je bij aan de wensen van kinderen met een levensbedreigende ziekte.
Het boek heb ik geschreven voor werknemers, leidinggevenden en eigenaren die het lef hebben om de vaste structuren op het werk los te laten en een vernieuwende en praktische aanpak te introduceren.
Durf jij de vaste structuur los te laten? Het kan eenvoudig.
Allard Droste inspireert als ondernemer en professioneel dromer. De afgelopen tien jaar heeft hij een bureaucratisch bedrijf (Aldowa) omgetoverd tot een zelfsturende en gemotiveerde werkomgeving die winst maakt. Met prijzen als de Metaalunie award, VNO-NCW Nieuwe Helden of FD Gazelle als gevolg. Hij is de auteur van Semco in de polder.
Over Allard Droste
ondernemer, eigenaar van metaalbedrijf Aldowa, auteur van de bestseller 'Semco in de polder'