Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Het enneagram in organisaties - Beter inzicht in jezelf en anderen

Organisaties worden platter, minder hiërarchisch en meer zelfsturend. Inzicht in jezelf en anderen zijn hierdoor belangrijker dan ooit. Het enneagram biedt veel handvatten waarmee je effectiever kunt communiceren, bewuster kunt leidinggeven en met teams betere resultaten kunt boeken.

Oscar David | 2 oktober 2017 | 3-4 minuten leestijd

In 1992 leerde ik het enneagram kennen. Een bevriende collega kwam terug uit Amerika met het boek The Enneagram, Understanding Yourself and Others in Your Life. Ik raakte gefascineerd door het enneagram dat negen persoonlijkheidstypen beschrijft. Ik kende geen ander model dat mij zo goed liet zien hoe ik in elkaar stak. Ik zocht de auteur, Helen Palmer, op in Californië, en werd door haar als eerste Nederlander opgeleid en  geaccrediteerd als enneagramtrainer.

In 1999 verscheen mijn boek Het enneagram in management. Het was het eerste Nederlandse enneagramboek voor managers en professionals. Uitgever Kluwer aarzelde aanvankelijk: weinigen in Nederland hadden immers nog van het enneagram gehoord. Maar het model was aansprekend en dus besloot de uitgever de gok te wagen. Het boek werd snel een bestseller. Ruim 10.000 exemplaren zijn ervan over de toonbank gegaan en het is nog steeds een evergreen. Aanvankelijk wilde ik weinig veranderen aan de oorspronkelijke versie, omdat de theorie nog zo goed toepasbaar is. Tegelijkertijd hadden zich in de loop der jaren veel interessante aanvullende voorbeelden aangediend en waren talloze nieuwe inzichten ontstaan. En dus is er nu een geheel herziene en geactualiseerde versie onder de titel Het enneagram in organisaties.

Natuurlijk blijft het centrale idee van het enneagram overeind: de negen persoonlijkheidstypen en hun drijfveren. De gedachte van het tijdloze, niet-normatieve en inspirerende model van het enneagram is dat we al die negen verschillende typen in ons hebben, maar dat een van de negen het meest op ons van toepassing is. Elk type bedient zich van een specifieke strategie die tot succes leidt, maar ook belemmeringen met zich meebrengt.

Inzicht in je type helpt je je eigen drijfveren beter te doorgronden en zorgt dat je beter kunt communiceren en makkelijker je doelen kunt bereiken. In trainingen, workshops en coachingtrajecten blijkt keer op keer hoezeer managers en professionals getroffen zijn door de hoge mate van herkenbaarheid in de voorbeelden van de negen typen.

Verder leer je door dit boek anderen beter te begrijpen, doordat het model je helpt te zien dat hun gedrag vaak wordt ingegeven door onbewuste drijfveren. Het enneagram kijkt namelijk, in tegenstelling tot veel andere modellen, niet zozeer naar gedrag, maar vooral naar motieven. Het laat zien dat mensen hetzelfde gedrag kunnen vertonen, maar vanuit een heel ander gedachte- en gevoelspatroon komen. Of ze laten juist uiteenlopend gedrag zien, terwijl de basismotivatie hetzelfde is. Als we iemands drijfveer niet kennen, kunnen we zijn of haar gedrag moeilijk plaatsen en nog moeilijker beïnvloeden. Als je minder focust op gedrag, maar meer op de beweegredenen daarachter, kun je optimaal op de ander inspelen en samen tot het beste resultaat komen. 

Het enneagram in organisaties biedt een handzame inleiding op het enneagram, met handvatten om je type te onderzoeken en met suggesties hoe je jezelf optimaal kunt ontwikkelen. Wat dit boek uniek maakt, is dat het vol staat met actuele situaties en praktijkervaringen van managers en professionals met wie ik de afgelopen decennia gesproken en gewerkt heb. De bedoeling van dit boek is managers en professionals te inspireren en aan te moedigen zichzelf en anderen weer eens goed onder de loep te nemen. Beter inzicht in jezelf en anderen helpt leiderschap en professionaliteit verder te ontwikkelen in een wereld die voortdurend en in hoog tempo verandert.

Oscar David (1965) is organisatiepsycholoog, executive coach, bestuursadviseur en spreker op het gebied van leiderschap en verandering. Daarnaast is hij Adjunct Professor aan TIAS, School for Business and Society. Hij is auteur en co-auteur van verschillende boeken en vele artikelen waaronder Macht! (Mediawerf, 4e druk) en Het enneagram in organisaties.

Over Oscar David

Oscar David (1965) is organisatiepsycholoog, executive coach, adviseur en spreker op het gebied van leiderschap en verandering. De afgelopen 25 jaar begeleidde hij leiders en professionals in de top van een groot aantal internationale ondernemingen, ministeries en andere overheidsorganisaties en zorginstellingen.

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden