Met Van spanning naar ontspanning wil Aad Dekker de lezer ‘leren leven en werken vanuit innerlijke rust’.
Verantwoordelijkheden in werk en privé stellen ons voor uitdagingen. We zijn druk bezig om te presteren en ons te bewijzen door uit te willen blinken en de beste te willen zijn in studie, werk of sport. We compenseren gevoelens van onvrede of onzekerheid door veel effort. Meestal onbewust zoeken we bij een negatieve emotie de oplossing buiten onszelf. Door te pleasen in de hoop door de ander gewaardeerd te worden, en door ons aan te passen in de hoop de vrede te bewaren. Kortom: door de lat, voor jezelf, op allerlei manieren hoog te leggen.
Oorzaak en oplossing
We denken hiermee onze problemen op te lossen. In werkelijkheid worden de problemen alleen maar groter en creëren we meer onrust. Het zoeken van geluk of waardering buiten jezelf zal de onvervuldheid in jezelf niet opheffen. Als je het geluk niet kunt vinden in jezelf, zal je het jammer genoeg veelal niet vinden buiten jezelf. Sterker nog: het is een pseudo-oplossing. Het brengt meer spanning en onrust.
De oorzaak van de onrust ligt in onszelf. De uitdaging is zicht te krijgen op dat wat maakt dat we spanning opbouwen. Wat zijn de patronen die tot spanning leiden? De lat hoog leggen is één voorbeeld daarvan. Vaak heb je daar als mens onvoldoende bewustzijn op. Het is bijvoorbeeld zo gewoon om op een bepaalde manier te denken en doen, dat je niet op de gedachte komt dat de oorzaak in jezelf te vinden is. Je gaat er aan voorbij.
Aan de hand van een voorbeeld geef ik aan hoe dit werkt in het denken en doen van een projectleider in het bedrijfsleven die door angst spanning opbouwt. Hij vertelde mij schroom en terughoudendheid in zijn gedrag te ervaren bij het geven van leiding en sturing aan medewerkers in een project. Hij gaf aan een drempel te ervaren uit angst voor een negatieve reactie van anderen. Een daaropvolgende gedachte is dan: ‘Dat ik daar niet mee om weet te gaan of mee om kan gaan’. Ik kan niet, is een faalgedachte waardoor faalangst ontstaat. Angst en spanning die we kunnen ervaren in werk zoals deze projectleider ontstaat door geloof in niet kunnen en falen.
De oplossing? Ik ben er van overtuigd dat alles wat we nodig hebben voor een goed en vervuld leven is te vinden in ons zelf. Alles voor een goed leven is te vinden precies op de plek waar je staat en geen millimeter er naast. De oplossing ligt in jezelf.
Aan de slag
Achter stress en spanning liggen oorzaken in het denken waar we in veel gevallen geen of onvoldoende bewustzijn van hebben. Hoe bewust te worden van en jezelf te bevrijden van patronen in denken en doen die energie kosten en te groeien naar patronen die energie geven? De oplossing in jezelf te vinden?
Wat betreft de kwaliteit van denken kijken we vaak met een donkere bril. We denken negatief. Daarnaast leven we in de toekomst en in het verleden, en gaan voorbij aan het nu. Hoe komen we van negatieve gedachten naar positieve gedachten? Hoe te leren in het nu te leven?
Zelfkritiek in het denken geeft spanning. Je zit te telefoneren in de auto. Door gebrek aan aandacht voor de omgeving mis je de afslag. Je oordeelt in je innerlijke dialoog door tegen jezelf door te zeggen ‘Wat stom van me’. Een optelsom van meerdere gebeurtenissen in je alledaagse bestaan en vergelijkbare reacties daarop maken dat we onbewust spanning opbouwen. De impact hiervan is groter dan we vaak denken.
Daarom is het zinvol je gedachten te veranderen. De uitdaging is om te groeien in het verminderen van oordelen, en juist in het vermeerderen van waardering. Werken aan jezelf waardoor er meer rust, ontspanning en persoonlijke groei ontstaat.
Het boek Van spanning naar ontspanning van Aad Dekker (ISBN 9789492939142, Futuro Uitgevers) is een gids voor je persoonlijke groei.
Aad Dekker is trainer, coach, psychotherapeut, inspirator, organisatie-adviseur en eigenaar van Dekker Organisatie Advies. Hij helpt mensen zich persoonlijk te ontwikkelen. Hij is de auteur van Van spanning naar ontspanning.