Met dit boek wil ik vanuit mijn eigen ervaringen de andere kant van het ondernemersbestaan belichten: de keerzijde van succes, van geld, van verraad door compagnons en werknemers, van een faillissement dat niet alleen mijzelf, maar ook mijn gezin tot op de bodem van ons bestaan bracht. Waarom? Omdat er een taboe lijkt te liggen op ondernemers die met tegenslag te maken hebben gehad. Dat is vreemd, want iedere ondernemer kent dit en er zijn belangrijke lessen te trekken uit tegenslag, misschien zelfs wel meer en betere lessen dan uit voorspoed. Men zegt niet voor niets:
‘Failure is the mother of success’.
Een onderneming starten is het leukste wat er is. Je ziet kansen, gaat zelf iets bedenken en van ‘niets’ maak je ‘iets’. De eerste resultaten geven je vleugels en maken je trots. Ik kijk zelf dan ook met zeer warme gevoelens terug op de verschillende periodes dat ik een bedrijf startte. Er zit een zekere romantiek in. Je gaat ‘de wereld veroveren’ met je ideeën, bouwt een hecht team daaromheen en bent betrokken bij elke stap die het bedrijf maakt.
In de afgelopen twintig jaar heb ik meermalen een bedrijf opgericht en ook weer van de hand gedaan – dat laatste al dan niet vrijwillig. Ik heb met vrienden gewerkt, met familie, met interne en externe investeerders. In ieder bedrijf heb ik succes gekend en mooie vruchten van mijn werk mogen plukken. Maar ik heb ook harde lessen moeten leren. Ik heb geleerd dat ondernemerschap spannend is, ongelooflijk fascinerend kan zijn en áltijd aan je blijft trekken. Maar dat ondernemerschap ook grote offers van je kan vergen.
Wat komt er eigenlijk bij kijken als je aan het ondernemen bent en er van alles op je pad komt? Hoe ga je om met succes? En hoe toon je veerkracht als het echt even tegenzit? Successen worden vaak breed gevierd en uitgedragen, maar de soms moeizame weg daarnaartoe, de opgedane ervaringen en de ondernemerslessen die je daaruit kunt leren, worden maar zelden met elkaar gedeeld. Daar moet verandering in komen en daaraan wil ik met mijn boek een steentje aan bijdragen. Immers:
‘De lessen die je leert als ondernemer worden nog waardevoller wanneer je ze deelt.’
Ik heb een zakelijk faillissement – zonder twijfel de zwartste bladzijde uit mijn ondernemersbestaan – nodig gehad om tot bepaalde inzichten te komen. Ik heb aan den lijve ondervonden dat de persoon achter de ondernemer de kritische succesfactor is voor ieder bedrijf. Want ondanks een heftige crisis heb ik ervaren:
‘Je ondernemerstalent gaat nooit failliet.’
Naast mijn eigen verhaal bevat het boek ook de ondernemersverhalen van meer en minder bekende ondernemers als René Frijters (Alex, Knab), Arko van Brakel (Semco Style Institute) en Atilay Uslu (Corendon). De adviezen van Rinke Dulack, topadvocaat en docent insolventierecht geven een inkijkje in de wereld van curatoren.
Kortom, dit boek staat bol van persoonlijke ervaringen en lessen uit de ondernemerspraktijk. Waardevol voor zowel startende als doorgewinterde ondernemers, maar ook voor managers uit het bedrijfsleven die meer willen sturen op het inzetten van ondernemerskwaliteiten in het bedrijf.
Ralph van Dam is Head of Digital Change bij Centraal Beheer én zelfstandig ondernemer. Hij heeft ondervonden dat de persoon achter de ondernemer de kritische succesfactor is voor ieder bedrijf. Maar ook dat ondanks een heftige crisis of zelfs een zakelijk faillissement je aangeboren talent nooit failliet gaat. Hij is de auteur van Langs de afgrond.