Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Beeldkracht - Geef je cliënt inzicht met tafelopstellingen

Zelfs als je met je verstand prima weet hoe je het beste kunt handelen om iets voor elkaar te krijgen in een bepaalde situatie, is dat geen garantie dat het je lukt je ook zo te gedragen.

Caroline Franssen | 24 oktober 2018 | 3-4 minuten leestijd

Hoe komt dat? Waarom is weten/bewustzijn niet genoeg? Hoe beïnvloed je jezelf dan wel? Is het eigenlijk wel mogelijk om jezelf te beïnvloeden? Dat is een vraag die me al vanaf mijn tienerjaren bezighoudt.

Een tijdlang heb ik me verdiept in positief denken en gewenste resultaten visualiseren. Dat bood geen garantie op gezondheid, geluk en succes. Meditatie kalmeerde wat heftige gevoelens, maar veranderde ze niet op een wezenlijk niveau. Van vuurlopen tot waterdansen, ik onderzocht allerhande mogelijkheden om invloed uit te oefenen op jezelf.

Vooral de erkenning dat je alles in je hebt (Voice Dialogue) en systemisch denken gebruikte ik als wortels voor de Beeldkracht-methodiek. De Beeldkracht-methode doet recht aan de complexe persoonlijkheid van mensen, werkt helend op individuele trauma’s en doorbreekt verstrikkingen in het familiesysteem.

In het boek neem ik je mee langs de vier pijlers van de methodiek en krijg je stap voor stap uitleg welke interventies je kunt inzetten en hoe je dat kunt doen.

De vier pijlers van Beeldkracht zijn:

1.  Radicale Aanvaarding

2. Maak alles zichtbaar

3. Geef je client regie over de eigen persoonlijkheid

4. Laat je client de eigen plek innemen in het familiesysteem.

Een voorbeeld:

Een cliënt komt met stevige autoriteitsproblemen: hij vindt het moeilijk om iemand boven zich te dulden en raakt makkelijk in conflict waardoor hij dreigt zijn baan te verliezen en/of zijn vrouw bij hem weg dreigt te gaan.

Pijler 1: Aanvaard hoe je client in elkaar zit. Erken zijn neiging tot dominantie.

Pijler 2. Breng alles in beeld wat er met de client gebeurt. Met archetypische poppetjes op tafel wordt zichtbaar wat de man beweegt.

Pijler 3: Hij kiest poppetjes voor zijn intelligentie, zijn neiging tot discussiëren en voor zijn ambitie. Van daaruit kun je de minder bekende delen in beeld brengen: zijn angsten en behoeften en de trauma’s die hem prikkelen om zijn kont tegen de krib te gooien als iemand autoritair tegen hem doet. Zo wordt helder wat er bij hem op emotioneel niveau gebeurt waardoor hij allergisch reageert op orders. Breng dan de delen van zijn persoonlijkheid in beeld waardoor hij kan ontspannen en kan volgen.

Stap 4. Onderzoek de familiegeschiedenis, vaak hebben mannen die niet kunnen volgen in in hun gezin van herkomst te veel verantwoordelijkheid moeten nemen en hebben ze nooit kunnen leunen op hun vader. Soms spelen er ook in de geschiedenis van de familie van je cliënt nog oorlogssituaties. Bijvoorbeeld gevangenkampen waar het opvolgen van orders een zaak van levensbelang was en jouw cliënt nu degene is die het niet geuitte verzet uit. De stap voor stap tafelopstellingen in het boek geven handvatten om hier iets mee te doen.

Met Beeldkracht pak je de problemen van je cliënten bij de wortels aan.

Door op alle lagen te werken op alle lagen een verschuiving te zien in je cliënt: in het denken, voelen, handelen en op energetisch niveau.

Het boek is bijzonder praktisch en neemt je stap voor stap mee om je cliënten op een natuurlijke manier toegang te geven tot hun volle potentieel.

Naast de uitleg over de opstellingen, geeft het boek ook heldere handvatten voor het omgaan met bijvoorbeeld bindingsangst en verlatingsangst, dader- en slachtoffergedrag en hoe je iemand uit de reddersdriehoek haalt.

Om te zorgen dat je meteen aan de slag kunt met Beeldkracht te werken zijn in het boek 24 archetypische poppetjes opgenomen. Wil je ze niet uit het boek halen, dan kun je ze downloaden op de website van uitgeverij Thema en zelf uitprinten.

Caroline Franssen is docent BEELDKRACHT®, tafelopstellingen voor coaches en therapeuten bij de Beeldkracht Academie. Ze is de auteur van Beeldkracht.

Over Caroline Franssen
Docent BEELDKRACHT®, tafelopstellingen voor coaches en therapeuten bij de Beeldkracht Academie.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden