Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Innovatiesport - In 7 stappen naar een aantrekkelijke organisatie

Ik heb met een sterk lijf en veel trainingsuren de top in de roeisport bereikt met als beste prestatie  een bronzen plak op één van de vijf WK’s die ik heb gevaren. Twaalf jaar lang stond mijn leven in het teken van innovatie: nieuwe dingen bedenken, uitproberen, trainen en toepassen in de wedstrijd.

Han de Regt | 23 januari 2019 | 3-4 minuten leestijd

Toen ik op mijn 30ste een ex-topsporter werd, kon ik mij niet anders voorstellen dan dat ik ook in het bedrijfsleven snel aan de top zou komen. Iemand met mijn doorzettingsvermogen en talent, dat moest goed komen.

Maar het kwam niet goed. De organisaties waar ik werkte hadden vooral behoefte aan mensen die vastomlijnde functies vervullen en minder aan mensen die ‘steeds beter’ (lees: steeds anders) willen zijn. Dit geldt niet alleen voor ex-topsporters maar voor velen. Als je van school komt dan heb je een vak geleerd en wil je je verder ontwikkelen. Na enkele jaren werken, ontdek je dat je je steeds minder ontwikkelt in je vak en steeds meer in de specifieke rol in de organisatie waar je werkt. Je wordt steeds efficiënter terwijl je liever steeds effectiever zou worden, op je eigen manier.

Ik heb vier aandachtspunten voor organisaties die er met mij van overtuigd zijn dat zij voor succesvol worden en/of blijven in de 21e eeuw, vooral afhankelijk zijn van de ontwikkeling van hun medewerkers.

Aandachtspunt 1: Persoonlijke kwaliteiten en teamrollen
Er is niets zo belangrijk als tijd en energie steken in luisteren, elkaar willen begrijpen en ieders waarde in teams proberen te ontdekken, erkennen en benutten. Als we iedere dag aandacht hebben voor elkaars persoonlijkheid en voorkeursgedrag in een team, dan groeit ieder mens en ook de organisatie waarvoor we werken. Hoe? Doe met het gehele team een persoonlijkheidstest of teamrollentest. Kies daarna een vast moment in de week (bijvoorbeeld iedere donderdagochtend van 10.00 – 12.00 uur) om voluit vanuit je voorkeursrol in communicatie te zijn met elkaar. Je leert dan stil te staan bij de waarde van elkaars bijdrage. En draai gerust ook de rollen eens om, ook dat is een goede oefening!

Aandachtspunt 2: Het dagelijks werk
Het dagelijks werk houdt ons in de greep en maakt veranderen en innoveren ingewikkeld. De efficiënte organisatie mag alleen veranderd worden met nog efficiëntere verbeteringen. Erken met elkaar dat die efficiënte productiemachine moet blijven draaien. En gebruik de drie andere aandachtspunten in deze tekst als kansen voor innovatie van het dagelijks werk.

Aandachtpunt 3: Innovatie
Om innovatieprocessen succesvoller te maken en er meer medewerkers bij te betrekken, is het nodig dat ideeën langere tijd los van het efficiënte werkproces mogen rijpen. Pitch als directielid een belangrijke hulpvraag. Vertrouw erop dat medewerkers niets liever doen dan heel veel bijdragen aan de organisatie waar zij werken. Geef medewerkers ruimte om hun persoonlijke effectiviteit te vergroten met zelf gekozen verbeteracties. Laat die innovaties in kleine teams tot voorstellen uitwerken. Beslis dan pas met elkaar welke innovaties toegevoegd gaan worden aan de werkprocessen. Grote kans dat borgen van veranderingen ineens veel soepeler gaat, met medewerkers die aan de basis stonden van de vernieuwingen.

Aandachtspunt 4: Gamification van werk
Ga oefenen met het intensiveren van de beleving van werk. Vertaal daarvoor spelregels uit sport, spel en gaming naar het werk. Wie binnen de lijnen van een sportveld stapt, wordt zonder aansporing direct enthousiast en fanatiek. Dat doen spelregels! Gamification is niet moeilijk, kijk maar naar dit voorbeeld. Een leidinggevende vroeg aan zijn team van 20 mensen om meer klantgericht te zijn. Het gedrag dat volgde kwam aardig in de richting van de wens van de leidinggevende, maar sprankelen deed het niet … Wat als de leidinggevende had toegevoegd ‘maak twee teams en volgende week geven beide teams hun eerste ideeën hoe zij klantgerichtheid willen gaan aanpakken!’? Dat is gamification, met amper spelregels.

Kies zelf maar met welke focus jij je team of organisatie in de 21e eeuw wilt leiden: met focus op de efficiëntie van het productieproces of focus op de effectiviteit van iedere medewerker. Een mix van beide zou geweldig zijn!

Han de Regt was veertien jaar topsporter met als beste prestaties brons op het WK Roeien van 1990 en vele malen nationaal kampioen in roeien en atletiek. Tien jaar geleden bracht de vraag "Han, waarom heb jij in je sport zoveel bereikt en in je werk (nog) niet?", hem tot zelfstandig ondernemerschap. Hij is de auteur van Innovatiesport.

Over Han de Regt

Han de Regt was veertien jaar topsporter met als beste prestaties brons op het WK Roeien van 1990 en vele malen nationaal kampioen in roeien en atletiek. Hij geeft lezingen, workshops en trainingen. Hij gebruikt daarbij sportmetaforen en ook elementen van Gamification van werk. Hij is de auteur van Inspirerend Leiderschap door GAMIFICATION van werk.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden