Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Omgaan met druk - Leer van toppresteerders en de haptonomie

Omgaan met druk is een pleidooi om de druk die je voelt te accepteren en te voelen om van daaruit mee leren omgaan - want eerlijk is eerlijk: echte topprestaties kunnen we alleen leveren wanneer er sprake is van enige druk. Een preview.

Roel Klaassen | 25 juli 2019 | 3-4 minuten leestijd

We zijn druk, voelen druk en maken ons druk. We hebben het er dus maar druk mee, met die ‘druk'. In eerste instantie lijkt druk echt iets te zijn van onze huidige tijd en onze huidige samenleving. Het is echter goed om te beseffen dat er eigenlijk altijd druk is geweest in het leven van mensen en dat dat ook altijd zo zal blijven. Een leven zonder tegenslagen, teleurstellingen, uitdagingen, spanning en stress bestaat nu eenmaal niet. Druk kan dan ook niet voorkomen of opgelost worden. Wel kan er op heel verschillende manieren met druk worden omgegaan. Je mag en zult druk altijd blijven voelen. Het hoeft je alleen niet te belemmeren. Sterker nog, we durven zelfs te stellen dat enige vorm van druk nodig is om te kunnen presteren.

Het voelen van druk gaat gepaard met de nodige negatieve associaties. Hierbij speelt het feit dat we steeds meer elkaars concurrenten lijken te zijn in de manier waarop we samenwerken en samenleven een rol. Wanneer deze concurrentie de boventoon gaat voeren, veranderen we in individuen die tegenover elkaar komen te staan. Het fundamentele wantrouwen dat hierdoor ontstaat leidt tot een angst voor kwetsbaarheid en staat niet alleen onze individuele prestaties in de weg maar heeft ook invloed op een goede en efficiënte manier van samenwerken. Positieve gevolgen van concurrentie kunnen alleen plaatsvinden als er sprake is van een gevoelde basis van veiligheid, verbondenheid en vertrouwen.

Voor ons boek Omgaan met druk hebben we gesprekken gevoerd met veertien toppresteerders - Werner Kolf, Marco Bakker, Isa Hoes, Candy Dulfer, Peter R. de Vries, Robert Maaskant, Paul Römer, Bas van de Goor, Angela Groothuizen, Maurits Hendriks, Lauren Stam, Shary-An Nivillac, Dick Berlijn en Ruud de Wild - over de rol die druk in hun leven speelt en hoe zij met druk omgaan. Verder bevat ons boek theorie die zijn grondslag vindt in de haptonomie - de leer van het menselijk gevoelsleven. Zo zijn we soms zoveel bezig met denken dat we vergeten dat we ook nog van alles kunnen voelen. Wanneer we voelen, denken en handelen echter met elkaar in balans weten te brengen, heeft dit niet alleen invloed op onze kwaliteit van leven maar ook op onze prestaties.

Emoties - automatisch en onbewust optredende lichamelijke processen - en gevoelens spelen dan ook een belangrijke rol in ons boek en in het leven in het algemeen. Emoties overkomen je. Wanneer we ons bang, blij, bedroefd  of boos voelen, bedenken we dit niet, maar gebeurt het gewoon. Ook als je je niet bewust bent van emoties, bestaan ze nog wel in je lichaam. Wanneer emoties ons brein binnendringen en we ons hier bewust van worden, starten we met het ervaren van gevoelens.

We leven tegenwoordig in een samenleving waarin we - vanuit onszelf maar ook vanuit de wereld om ons heen - elk ongemak proberen op te lossen. Dit geldt ook voor lastige emoties en gevoelens en dus ook voor gevoelens van druk en spanning. Wij geloven echter dat dergelijke gevoelens nu eenmaal bij het leven horen. Ze kunnen niet worden weggenomen, maar we kunnen er wel zo goed mogelijk mee om leren gaan.

Om te groeien, ook in de manier waarop wordt omgegaan met druk, is persoonlijke ontwikkeling nodig. Een proces dat voor iedereen anders verloopt. Omgaan met druk is dan ook geen zelfhulpboek vol met ‘quick fixes' en universele ‘tips & tricks' die voor iedereen toepasbaar zijn. Ons boek vertelt je niet hoe het moet, maar zet je aan het denken over je eigen patronen en overtuigingen. Het helpt je inzicht te geven in de manier waarop jij omgaat met druk en spanning en geeft door de verhalen van de toppresteerders aanzet tot reflectie.

Over Bob Boot
Bob Boot (1958) is haptotherapeut, bewegingswetenschapper en fysiotherapeut. Hij heeft een eigen praktijk. In 2004 verscheen zijn succesvolle en veelgeprezen boek Haptonomie. Een kwestie van gevoel.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Roel Klaassen, Bob Boot, Robien Roet-Klaassen
Omgaan met druk

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden