Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Visueel samenwerken – ‘Aangename verrassing’

Een zeer fraai vormgegeven boek dat veel weg heeft van de boeken van Alexander Osterwalder over het Canvas. Aantrekkelijk weergegeven (mag ook wel gelet op de titel), geen grote lappen tekst, veel tekeningen en een helder proces. Maar wie denkt dat dit een makkelijk boek is, komt bedrogen uit.

Peter de Roode | 10 juni 2020 | 3-4 minuten leestijd

Ik was geïnteresseerd in de titel vanwege het samenwerken en vroeg me af wat het visuele zou bijdragen om de samenwerking te kunnen verbeteren. Ik moet zeggen dat de auteurs me daarin aangenaam hebben verrast. Geen oude meug met veel herhaling van zetten, nee een fris template met een aantal processtappen die ik nog niet eerder voorbij heb zien komen.

Om daar mee te beginnen: de kern van het boek bestaat uit een proces van zeven stappen: mensen, plaatsen, processen, spraak, tekst, kleur, en effecten. Die processtappen worden je geleerd om die visueel weer te geven en waarbij je letterlijk leert om diverse symbolen te tekenen. Daar wordt gelukkig ruimschoots aandacht aan geschonken zodat je niet met een kluitje in het riet wordt gestuurd en nog niet eens een figuur aan het papier weet toe te vertrouwen. De visuals en bijbehorende tekst zijn voldoende om je aan te zetten tot gericht oefenen. Leuk om te doen overigens!

De auteurs leggen de kracht van de afbeelding in het begin van boek goed en krachtig uit. Natuurlijk kent iedereen de oneliner dat een plaatje meer zegt dan die spreekwoordelijke duizend woorden. Maar de kennis en vaardigheden van de lezer omtrent visualisatie worden ook echt vergroot door de aangeboden stappen.

De kracht van dit boek is - naast de aantrekkelijke visualisatie - de zeer overzichtelijke structuur: als lezer weet je waar je bent in het gehele proces. Kleur, stappen, visuals: alles werkt mee om je als lezer bij de les te houden en je overzicht te bieden.

Maar dit boek gaat ook over samenwerken. Het hoofdstuk waar de dialoog wordt toegelicht, is bijzonder sterk. Nu is over dit onderwerp veel geschreven maar de auteurs komen met inzichten die mijns inziens niet zo heel bekend zijn en afkomstig van een grootheid op dit gebied: William Isaacs. De auteurs schrijven: ‘Het doel is om met een groep te komen tot het punt waarop ze samen ‘denken’, en samen nieuwe en productieve ideeën bedenken en ontwikkelen, en nieuwe inzichten delen.’ Dit boek helpt dus om tot gezamenlijk denken te komen, niet slechts om meningen uit te wisselen, wel om tot een goede reflectieve leerdialoog te komen met gedeelde betekenis. In datzelfde hoofdstuk krijgt de lezer allerlei soorten vragen voorgelegd waar hij uit kan kiezen, zoals: facilitatie-vragen die onderverdeeld zijn in: onderwerp-gerichte vragen, onderwerp-gerichte vragen, en proces-gerichte vragen. Voldoende leerstof om je te bekwamen in de dialoog en de bijbehorende kunst en kunde van het vragen stellen.

Waarom dit boek tegelijkertijd niet onderschat moet worden, bewijst het hoofdstuk over ‘groepsleren’: hoe aantrekkelijk de bladzijden dan ook vorm gegeven zijn, de teksten zijn soms ook pittig. Met name het onderdeel waar de systeemtheorie uiteen wordt gerafeld in biologische, psychologische, en sociale factoren. Het voorgaande vond ik gemakkelijker leesbaar, maar dit stuk vereiste flink veel inspanning om de essentie ervan te doorgronden.

Al met al een krachtige methodiek om samenwerken te verbinden aan visualisatie. In deze tijd van agile werken zeer passend maar de onderliggende concepten mogen niet onderschat worden.

Drs. Peter de Roode is zelfstandig adviseur en trainer. Hij ondersteunt organisaties bij het invoeren van grootschalige veranderingen waarbij gedragsverandering centraal staat. Hij is auteur van de boeken 'Meegaan of dwarsliggen' (2006) 'Werkvormen voor managers' (2010) en ‘Leidinggeven kun je zelf!’ (2012). Samen met meerdere auteurs schreef hij onder red. van Rob van Es het boek ‘Praktijkboek Veranderdiagnose’ (2013) en schreef hij samen met Peter van den Boom het boek ‘Theatervoorstellingen in organisaties’ (2015). Naast zijn schrijfactiviteiten organiseert hij trainingen en seminars over actuele managementthema's.

Over Peter de Roode

Drs. Peter de Roode is zelfstandig adviseur en trainer. Hij ondersteunt organisaties bij het invoeren van grootschalige veranderingen waarbij gedragsverandering centraal staat. 

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Ole Qvist-Sorensen, Loa Baastrup
Visueel samenwerken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden