Het is van groot belang dat het verhaal kan verteld worden, en dat zorgverleners op de hoogte zijn van de levenswens van hun cliënten. Verhalen van cliënten en zorgprofessionals zijn van grote waarde voor de verantwoording van kwaliteit. Deze verantwoording is voor niemand in de zorg een probleem.
We zijn er al een tijdje uit dat naast het tellen van objectieve en meetbare criteria ruime aandacht mag gegeven worden aan het verhaal van wie zorg ontvangt. Maar op welke manier bieden verhalen een meerwaarde in de verantwoording van kwaliteit? Wat zijn de criteria waarmee naar die verhalen gekeken wordt? Deze studie stelt de vraag rond narratieve verantwoording in de context van een residentiële voorziening. De bevraging is lokaal, levert informatie die op een andere manier niet aan het licht komt. Het is een unieke bron die blootlegt wat mensen met hersenletsel en hun zorgverleners dagelijks meemaken.
De studie kent twee deelonderzoeken. Een eerste legt achttien cliëntverhalen bloot. In deelonderzoek twee worden de verhalen van zorgprofessionals tegen het licht gehouden. Verhalen van cliënten worden naast de verhalen van persoonlijke begeleiders gelegd waardoor een beeld ontstaat van zowel overeenstemming, dilemma en contrast. De verhalen van begeleiders werden vergeleken met deze van de desbetreffende cliënten waardoor een gedetailleerd inzicht wordt verschaft in de gang van zaken bij dagdagelijkse zorg in de voorziening. De manier van werken wordt uitvoerig belicht en de vragen voor het interview zijn achter in het boek opgenomen. Een link naar downloadbare versie van alle bijlagen waarnaar in dit boeiend werk verwezen wordt, zou een meerwaarde zijn.
Daarnaast zijn de naastliggende thema's, zonder dewelke deze studie niet kan uitgevoerd worden zeer verruimend. Er wordt stilgestaan bij de verhalende wetenschap, verschillende functies die zowel taal als verhaal kunnen vervullen én de wijze waarop verhalen worden geanalyseerd. Een kanjer van een uitgave. Niet omwille van de omvang, maar dan zeker en evenzeer omwille van de inhoud. Ruim 350 pagina's met een lettergrootte van tien. Die kleine lettergrootte maakt het de lezer niet makkelijk. Toch is het de inspanning meer dan waard. Wie zich op één of andere manier verbonden weet met mensen met een hersenletsel zou deze kwalitatieve uitgave ter hand moeten nemen.
Over Geert Vandamme
Geert Vandamme werkt in een voorziening voor mensen met fysieke beperkingen in Gits (West-Vlaanderen-België). Enerzijds als thuisbegeleider bij Volwassenen met aangeboren of verworven beperkingen, anderzijds als arbeidsbegeleider binnen dagbesteding bij volwassenen met een beperking.