Waar andere psychologen zich richtten op problematisch gedrag, was Maslow geïnteresseerd in wat mensen gelukkig maakt. Scott Kaufman heeft het werk van Maslow verder opgepakt en laat zien dat er nog een stadium is voorbij zelfontplooiing. Hij noemt dat transcendentie, waar het eigenbelang een stap opzij doet en waar een betere, mooiere samenleving voorop staat.
Het boek Transcend is een ode aan Abraham Maslow. Scott Kaufman noemt hem een vriend die hij niet gekend heeft. Aan de hand van Maslows werk en leven geeft Kaufman een inkijk in de humanistische psychologie van de twintigste eeuw. Gedachtegoed dat zijn oorsprong heeft bij de wetenschappers en therapeuten die in de jaren dertig uit Duitsland en Oostenrijk gevlucht waren naar de Verenigde Staten en elkaar ontmoeten in New York. Ideeën van Carl Jung, de gestaltpsychologie, humanistisch gedachtegoed en een vleugje boeddhisme kwamen samen in de gesprekken in de salons.
Maslows meest productieve jaren waren begin jaren zestig. Zijn theorie van de behoeftepiramide (die eigenlijk nooit bedoeld was als een hiërarchische piramide) sloeg aan in de wereld van organisatiemanagement. Maslow zelf bleef zoeken naar een theoretisch kader over zelfverwezenlijking, wat in de jaren zestig een populair thema was. Helaas kreeg hij op een gegeven moment een hartaanval en heeft hij zijn theorie Z nooit af kunnen maken.
Kaufman is een humanistisch psycholoog en bevlogen van het werk van Maslow. Hij benadert de piramide als een zeilboot, met veiligheid, verbinding en zelfvertrouwen als basisbehoeften die het schip vormen. En ontdekken, liefde en doelgerichtheid als de zeilen van het schip die het mogelijk maken om te groeien en zelfs transcendentie te bereiken. Kaufman gaat alle behoeften langs. De citaten en episodes uit het leven van Maslow zijn in de hoofdstukken verwerkt. Inhoudelijk bespreekt Kaufman het werk van psychologen die deze behoeften en gedragskenmerken meetbaar hebben gemaakt via vragenlijsten en testen. Zelf heeft Kaufman een zelfactualisatie-vragenlijst ontworpen die je op zijn website kunt invullen. Aan het einde van het boek benoemt hij zeven principes om je te ontwikkelen tot een ‘heel' mens, in lijn met de humanistische psychologie.
Zelf heb ik psychologie gestudeerd en ik ben bekend met Maslow, de humanistische psychologie en vragenlijsten, testen, die karaktertrekken en gedragingen meten. Het mooiste van Transcend vond ik de reis door het werk en leven van Abraham Maslow, liefdevol beschreven door Scott Kaufman. Het boek leest wat theoretisch en abstract. Daarentegen zijn de ordening van behoeften en de inzichten uit wetenschappelijk onderzoek bruikbaar in je dagelijks leven.
Over Freija van Duijne
Freija van Duijne was van 2013 tot 2018 voorzitter van de Dutch Future Society. Zij heeft meer dan tien jaar werkervaring als toekomstverkenner en strateeg in diverse overheidsorganisaties. Freija werkt vanuit haar bedrijf Future Motions en geeft trainingen en lezingen op gebied van toekomstverkennen.