Innoveren met labs - Hoe doe je dat? is bedoeld voor de centrummanager, beleidsadviseur of voor de ambtenaar die ondernemerschap als portefeuille heeft. We leren van de ervaringen van de auteurs. Ze hebben dat overzichtelijk opgeknipt in drie delen: theorie, praktijk en gereedschap. Je kunt de drie delen ook onafhankelijk van elkaar lezen.
Leren we wel van fouten?
Wat ik een beetje mis is openheid. Als je je boek begint met "Innoveren is ‘gewoon beginnen' en leren van elkaar", dan verwacht ik toch ook wat te leren van de gemaakte fouten. Fouten maken moet, lijkt het credo maar ik lees er niet heel duidelijk iets over. Ik lees vooral de successen maar naar de lessen is het goed zoeken.
Misvormde aandachttrekkers
De eerste regels irriteren me een beetje. Dat komt door de letter "g", die oogt wat misvormd. Ook lijkt de "g" te zweven. Ik kom er daardoor niet lekker in. Alle verschillende kleuren kaders en vetgedrukte quotes maken het geheel ook al niet heel overzichtelijk. Alles lijkt om mijn aandacht te schreeuwen. Begrijp me niet verkeerd, het merendeel van wat er geschreven wordt is belangrijk maar ik word afgeleid door al die schreeuwende kaders, uitgelichtjes, icoontjes en quotes. De layout tot pagina 12 is overzichtelijk en rustig, daarna wordt het chaotisch. Ik leg het boek daarom meerdere keren weg en doe er lang over om me door de 100 pagina's te werken. Dat zegt meteen wat over de leesinstructie: dit is duidelijk geen leesboek maar een werkboek. Goed om bij de hand te houden bij het schrijven van een plan van aanpak voor vitale binnensteden. Deel 3 ‘gereedschap' staat boordevol handige tips om retailers mee te nemen in out-of-the-box-denken en verder-dan-je-neus-lang-is-kijken.
Waardevolle toevoeging
Wat ik indrukwekkend vind is de wijze waarop de auteurs onderwijs heel bewust een plek hebben gegeven in een ‘retail lab'. Dit is dan ook een zeer waardevolle toevoeging in de reeds bestaande retail labs. Hiermee worden ondernemers (lees: retailers) geholpen met frisse blikken en studenten krijgen een inkijkje in de echte wereld. Ook krijgen zij daarmee een rol voor de toekomst. In mijn tijd als student lazen we hoe we moesten fietsen, tegenwoordig worden studenten op de fiets gezet en met vallen en opstaan leren zij veel beter hoe fietsen werkt.
Al met al: Innoveren met labs - Hoe doe je dat? staat boordevol handige tips, en voegt iets toe aan wat er over retailinnovatie geschreven is.
Over Nan van Grootel
Nan van Grootel is Transformatie Consultant bij Organize Agile. Hij kijkt naar organisaties als systemen en pakt de rol van systeemontwikkelaar. Hij helpt organisaties bij het ontwikkelen van een mindset waarbij mens en resultaat het enige is dat telt én het enige is dat werkt.