Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Change Anything

'Change anything' van Grenny, Maxfield, McMillan en Switzler gaat over gedragsverandering. Gedragsverandering, weten wij allemaal, is mede gebaseerd op wilskracht. Voordat je jezelf of je gedrag gaat veranderen, is de eerste stap sowieso: weten of je wel wilt veranderen.

Joke Verplanke | 21 december 2012 | 3-4 minuten leestijd

Het gaat in 'Change Anything' om wilskracht. Veel mensen vinden dit moeilijk. Veel van hen denken ook geen of niet genoeg wilskracht te hebben en dat is de reden is waarom ze niet kunnen veranderen. Jammer, maar helaas? Nee, dit boek geeft je alternatieven om de wilskracht te omzeilen.

Het boek heet changing anything dus het gaat over elk veranderbaar gedrag. Zelfs verslavingen, zoals rook-, drugs-, koop-, eet-, of gameverslavingen, maar ook je relatie met je partner verbeteren of uit de schulden komen. Het uitgangspunt is, dat jij niet kunt veranderen op basis van een algemeen veranderplan en dat is vaak wat je aangeboden wordt.

Een nieuw dieet kan iedereen verder helpen, maar niet jou, met je specifieke eigenschappen en omstandigheden. Daarom moet je een plan maken dat specifiek op jou is gericht. Wat staat daarin? Bijvoorbeeld: onderzoek wat de kritische momenten zijn voor jou om het ongewenste gedag te vertonen. Zorg dat je van te voren een plan hebt en niet onverwacht met een kritisch moment wordt geconfronteerd. Ben je dol op aardappels? Zorg wat je eerst flink wat groente op hebt, zodat je minder aardappels erna eet. Hoe kun je jezelf belonen? Hoe kun je je omgeving aanpassen? Loop niet met een lege maag langs de bakker, maar maak een ommetje. Hoe kun je van medeplichtigen (ach kom op: één glaasje is toch niet zo erg) ondersteuners maken? Etc. etc.

Dus lunch niet met mensen die je verleiden tot veel eten of loop naar huis via een route waar geen kroeg (met die gezellige drinkers) aan ligt. Maak de foto waarin je per ongeluk as morst op het hoofdje van je kleinkind tot startpagina op je telefoon. Enzovoorts, enzovoorts.

De stelling van 'Change anything' is dat je geen wilskracht nodig hebt, maar dat je niet in de wilskrachtvalkuil moet stappen. Ofwel, mobiliseer alle hulpbronnen die je kunt om je doelen te bereiken. Verder is het belangrijk om je zelf niet te straffen of de put in te praten als het niet direct lukt. Het lukt namelijk nooit allemaal in één keer. Falen is ingebakken in het proces en van je fouten leer je meer dan van je successen. Veel mensen nemen het zichzelf enorm kwalijk als ze in de fout gaan, eten 3 moorkoppen achter elkaar en zeggen dat ze morgen opnieuw beginnen met lijnen.

Kortom je raakt gedemotiveerd, als al die mooie algemene recepten bij jou niet lijken te werken. Maar; je bent de regel, niet de uitzondering. Wat je moet doen is constateren dat het een slechte dag is en vervolgens je plan aanpassen.

'Change anything' is gebaseerd op onderzoek. De auteurs hebben onderzocht wat bij Changers werkt en wat niet. Ze ontdekten dat veel mensen een proces doormaken van trial en error. Eigenlijk is dat ook wel logisch: sterk ingesleten gedrag kun je niet één-twee-drie veranderen. Het moet een soort maatwerk zijn, dat helpt jou te veranderen. Jij zelf bent degene die dat maatwerk kunt maken, omdat jij jezelf goed kent.

Ik vind 'Change anything' een zeer interessant boek voor iedereen die zichzelf wil veranderen, maar het is ook geschikt voor iedereen die professioneel met (gedrags)verandering bezig is. Ik begeleid mensen met overgewicht en ga deze strategieën zeker gebruiken. Een aanrader dus.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Kerry Patterson, Joseph Grenny, David Maxfield
Change Anything

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden