Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Key Performance Indicators

Een opdrachtgever vroeg mij hem te ondersteunen bij de invoering van KPI's, kritische prestatie-indicatoren in goed Nederlands. Voor mij als jonge adviseur is het dan handig om er eens een boek bij te pakken waarin de wijsheid van een oude grijze man is opgetekend. Met die verwachting bestelde ik 'Key Performance Indicators' van David Parmenter. De reacties op de achterflap zijn veelbelovend; 'David Parmenter heeft zich bewezen als de koning van KPI's' en een 'Must read for senior management'. Dit boek zou me dus verder moeten helpen.

Marco van Marle | 11 oktober 2010 | 2-3 minuten leestijd

De eerste twee hoofdstukken zijn een inleiding in de wereld van KPI's. In een paar pagina's wordt uiteengezet welke verschillende prestatie-indicatoren er zijn en wat hun kenmerken zijn. Prettige hoofdstukken omdat ze helpen om weer even scherp te krijgen wat KPI's zijn en vooral wat ze niet zijn. Door de voorbeelden wordt duidelijk dat David Parmenter zich met name richt op grote ondernemingen waar continu of dagelijks wordt gerapporteerd over KPI's.

In de overige 220 pagina's van het boek geeft Parmenter praktisch handvatten voor de implementatie van KPI's. Hij heeft hiervoor een 12-stappenplan ontwikkeld dat hij stap voor stap met de lezer bespreekt. Zeker voor lezers die hier naar op zoek zijn, is het boek erg waardevol, want het zit vol met formats, vragenlijsten, tijdsschema's voor bijeenkomsten en praktische adviezen van de auteur.

Parmenter gaat vrij ver in zijn gedetailleerde stap-voor-stap-beschrijving om te komen tot 'winning KPI's'. Wat mij betreft te ver; ee minutieuze beschrijving van de verschillende workshops, competentieprofielen van leden van het projectteam en een standaardbrief gericht aan het MT. Volgens Parmenter allemaal onderdeel van het standaardrecept om te komen tot succesvolle KPI's.

De primaire reactie die dit bij mij opriep: 'dat maak ik zelf wel uit!' Dit boek irriteerde me hierdoor, maar is het nuttig? Ja, het is ook een nuttig boek. Het onderscheid dat de auteur in de eerste hoofdstukken maakt tussen de verschillende soorten KPI's, is verhelderend. De lezer wordt hiermee aan het denken gezet over het gewenste gebruik van KPI's.

De voorbeelden die Parmenter gebruikt, zijn behulpzaam maar ook eentonig. Het voorbeeld van British Airways die als KPI het aantal vliegtuigen dat meer dan twee uur te laat is hanteert, komt wel erg vaak voor. Voor mijzelf heeft 'Key Performance Indicators' me aan het denken gezet over de toepasbaarheid van KPI's bij de organisatie waar ik nu een opdracht uitvoer. De twaalf stappen gaan het zeker niet worden, maar elementen uit het boek zijn absoluut bruikbaar. Het boek heeft me dus verder geholpen maar heeft mijn hoge verwachtingen niet waargemaakt.

Het boek is een aanrader als je op zoek bent naar een gedetailleerde beschrijving om te komen tot KPI's. Mocht je na lezing nog geen genoeg krijgen van de standaardformats die je helpen om de stappen te doorlopen, dan is er gelukkig nog de website van het boek. Hier kun je audiocolleges van de auteur volgen en tegen betaling nog meer formats downloaden!

Over Marco van Marle
Marco van Marle was adviseur bij Adviestalent. Adviestalent leidt jonge talentvolle academici op tot breed inzetbare adviseurs en managers. Kenmerkend is de combinatie van werken en leren. Adviestalent is een initiatief van Twynstra Gudde.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden