Brian Cole Miller heeft dan ook een positieve kijk op mensen. Volgens hem pakt een medewerker altijd wel iets mee van de oefeningen (rugzakje open). Speciaal voor die gevallen waarin een oefening toch mis dreigt te lopen, heeft de auteur een hoofdstuk geschreven, onder de titel: 'What Could Go Wrong in a Team-Building Activity'.
Aan de hand van diverse 'what-if scenario's' schetst de auteur mogelijke problemen en oplossingen bij de oefeningen. Wat als sommige deelnemers niet willen participeren? Of als iemand de evaluatie domineert? De geschetste voorbeelden zijn zeer herkenbaar, de voorgestelde oplossingen soms ronduit knullig. Een voorbeeld. Wat als materialen ontbreken of kapot gaan? Mogelijke oorzaak: niet goed gepland. Voorgestelde oplossing: breng meer dan genoeg materialen, beter te veel dan te weinig. Op deze adviezen zit natuurlijk niemand te wachten. Uit de laatste alinea van dit tweede hoofdstuk blijkt ook de positieve inborst van Miller. Wat als de teamleden niet voldoende resultaat halen uit een activiteit? Oplossing: vertel de groep wat je had gehoopt dat ze zouden leren, accepteer het en gebruik datgene wat ze wél geleerd hebben als bouwstenen voor de volgende oefening.
Na een inleidend hoofdstuk over hoe je leiding moet geven aan een teambuildingsactiviteit (hoewel inhoudelijk correct, is dit echt heel 'basic') en een hoofdstuk over mogelijke problemen, is hoofdstuk drie tot en met acht ingeruimd voor waar het werkelijk om gaat: de teambuildingsactiviteiten. De oefeningen zijn gecategoriseerd in zes thema's. Achtereenvolgens zijn dat: 'communication', 'connecting' (kennismaking), 'cooperation', 'coping' (omgaan met verandering), 'creativity', en ten slotte 'teamwork'. Het is duidelijk dat de auteur de nodige moeite heeft gedaan thema's te verzinnen die beginnen met de letter 'c'. Deze indeling is overzichtelijk, geeft blijk van een soort krachtig samenbindend model waar alle thema's inpassen en is ook nog eens gemakkelijk te onthouden.
Door het laatste thema 'teamwork' te noemen, doet hij dit alles weer helaas teniet. De oefeningen zijn volgens een vast stramien opgebouwd: wat is het doel van de oefening, wanneer is de oefening nodig, welke materialen heb je nodig, welke stappen moet je doorlopen, voorbeelden, evaluatievragen, en tips voor succes. Terecht wijst Miller er in het eerste hoofdstuk op dat het evalueren van de oefening (de zogenaamde 'review') het belangrijkste gedeelte van elke teambuildingsactiviteit is. De toegevoegde evaluatievragen geven, zeker voor de beginnende teambuilder, een houvast: welke strategieën hanteerde je tijdens de oefening? Wat betekent dit voor ons in ons dagelijkse werk? Hoe reageerde je toen …? Welke informatie miste je? Waarom? De vragen blijven altijd concreet en praktisch. In de visie van Miller heeft de manager de rol van activiteitenbegeleider en niet die van psychotherapeut. Je mag van Miller deze vragen tijdens de 'review' dan ook gewoon voorlezen uit het boek.
De kwaliteit van de activiteiten variëren van slecht tot zeer goede oefeningen. 'My N.A.M.E.' is een voorbeeld van een slechte oefeing. Het doel is hier om elkaar beter te leren kennen door aan de hand van je eigen naamacroniem meer over jezelf te vertellen. 'Mijn naam is S.V.E.N en ik vind mezelf: sympathiek, vriendelijk enzovoort.' Wil je bij de volgende vergadering nog serieus genomen worden, dan kun je deze oefening beter overslaan. Nog afgezien van de praktische bezwaren: het maakt nogal een verschil of je Ed heet of Françoise. Een (bekende) activiteit die beschreven wordt, is de 'Tijdlijn'. Deze oefening mag tot de zeer goede oefeningen worden gerekend. Het doel is hier teamleden bij elkaar te betrekken en een gemeenschappelijke basis voor toekomstige (organisatie)veranderingen te geven. Het blijft overigens zeer de vraag of deze oefening binnen vijftien minuten kan gedaan. Een tijdsduur van twee uur is waarschijnlijk realistischer. 'Quick Team-building Activities for Busy Managers' van Brian Miller Cole is geschreven voor managers met weinig tijd én met weinig teambuildingservaring. De meeste oefeningen zijn eenvoudig uit te voeren, in dat in kort tijdsbestek.
De vaste structuur waarin de oefeningen worden beschreven, werkt prettig, omdat het de manager een stevig handvat geeft voor het doorlopen van de activiteit. De oefeningen wisselen nogal in kwaliteit. De goede oefeningen zul je ook tegenkomen op professionele (teambuildings)trainingen of, als je goed zoekt, op internet. Maar daar hebben drukke managers geen tijd voor. Voor hen is dit boek een uitkomst
Over Sven Laudy
Sven Laudy is als bedrijfskundige werkzaam voor Quicken Organisatie Adviseurs. Zijn specialisme in groepsdynamica zet hij in om de samenwerking van teams binnen organisaties te verbeteren. Sven is bereikbaar via sven@quickenadvies.nl.