Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Blah Blah Blah

Door niet alleen woorden, maar ook beelden te gebruiken, kun je duidelijker en levendiger communiceren. Dit probeert Dan Roam uit te leggen in 'Blah Blah Blah'. Maar voor iemand die belooft ons te leren hoe je meer kunt zeggen met minder woorden, is deze schrijver aardig lang van stof.

Linda Poort | 11 januari 2012 | 2-3 minuten leestijd

De Blah-Blahmeter Dan Roam biedt meteen aan het begin van 'Blah Blah Blah' een manier om het BlahBlah-gehalte in presentaties, rapporten, gesprekken en andere teksten te meten. Aan de hand van de uitslag kun je bepalen op welke manier je de boodschap kunt verbeteren.

Blah = Saai of te complex -> Overmatig gebruik

Blah-blah = Onduidelijk -> Verkeerd gebruik

Blah-blah-blah = Misleidend -> Misbruik

Uiteraard zijn er ook boodschappen die na grondig onderzoek met de BlahBlah-meter Zero-blah scoren. Gelukkig maar, anders was dit boek van meer dan 330 beschreven pagina's bij voorbaat al overbodig geweest.

Levendig Denken

Roam maakt dan ook direct duidelijk dat we niet hoeven te stoppen met het gebruiken van woorden. We dienen ze echter wel vaker aan te vullen met beelden. Dat is vast één van de redenen dat Prezi tegenwoordig zo populair is. Dan Roam is niet de enige die weet: 'Een grafiek zegt meer dan duizend woorden.' En dat is ook de reden dat we het gebruik van woorden en beelden moeten leren balanceren. We moeten ons visuele en verbale communiceren in evenwicht brengen. Het boek gebruikt hierbij als voorbeeld de vos (verbale verstand) en de kolibrie (visuele verstand).

De eerste is analytisch, geduldig en slim. De tweede is ruimtelijk en spontaan. Ze zien hetzelfde, maar ze zien het niet op dezelfde manier. En samen begrijpen ze alles beter. Om het visuele verstand een houvast te geven, hebben afbeeldingen ook grammatica nodig, net als tekst. Zonder deze kapstok is een visuele beschrijving namelijk nog steeds niet Levendig.

Roam geeft hiervoor de volgende formule:

Vivid = Visual + Verbal + InterDependent

oftewel: Levendig = visueel + verbaal + afhankelijk van elkaar

Zeven hoofdzaken

Nog meer creatieve afkortingen in het derde deel, waarin Roam de zeven hoofdzaken van een levendig idee geeft. De benodigdheden worden uiteraard weergegeven in een mooie tekening van een grote boom (het levendige idee), omringd door zes kleinere bomen, die staan voor de letters F-O-R-E-S-T.

F: Form - Levendige ideeën hebben Vorm

O: Only essentials - Levendige ideeën laten alleen de Hoofdzaken zien

R: Recognizable - Levendige ideeën zijn Herkenbaar

E: Evolving - Levendige ideeën Evolueren

S: Span differences - Levendige ideeën laten Beide kanten zien

T: Targeted - Levendige ideeën zijn Gericht

Ik ben benieuwd wat ze daar in de Nederlandse vertaling van maken! 'Blah Blah Blah' is in essentie een handleiding voor het omzetten van lastige ideeën in levendige ideeën, maar het is geen handboek dat je 'even' doorwerkt. Het is meer een naslagwerk dat uitlegt hoe ons brein werkt en wat de wetenschap is achter de tips die je krijgt, de lijstjes die je moet bijhouden en de stappen die je moet nemen.

Het is een mooi boek voor iemand die serieus aan de slag wil gaan met dit fenomeen, maar iets te langdradig voor iemand die gewoon op zoek is naar tips om beter visueel te communiceren.

Over Linda Poort

Linda Poort werkt als medewerker communicatie en webredactie bij IIA Nederland, dé beroepsorganisatie van internal auditors. Ook is ze mede-eigenaar van Wandelenmacedonie.nl, heeft ze het boek Richting Freelancen geschreven en is ze medeauteur van Het Freelancersalfabet. In haar vrije tijd leest Linda alles wat los en vast zit, onder het genot van grote mokken thee en stukken pure chocolade.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden