Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Power and Love

Adam Kahane heeft met 'Power & Love' een bijzonder managementboek geschreven. In plaats van ons theorieën en modellen aan te reiken, geeft hij inzicht in zijn eigen leerproces als facilitator van grote, complexe sociale veranderingsprocessen. Zijn belangrijkste conclusie staat in de titel vermeld: je hebt liefde en macht afwisselend nodig om sociale veranderingen te laten slagen.

Anneke Dekkers | 1 juni 2010 | 3-4 minuten leestijd

Adam Kahane is een zeer ervaren ontwerper, facilitator en organisator van complexe sociale veranderingsprocessen, die over de hele wereld grote veranderingsprojecten geïnitieerd en begeleid heeft. Zijn twintigjarige ervaring heeft hij verwerkt in 'Power & Love'.

Dit boek is een vervolg op zijn eerste boek 'Solving Tough Problems - An Open Way of Talking, Listening, and Creating New Realities'. Hield hij in dat boek een pleidooi om open met elkaar te praten en de verbinding te zoeken met elkaar, nu gaat hij een stap verder. Niet alleen openheid en verbinding zijn belangrijk, maar ook het rekening houden met machtsverhoudingen. Dat houdt in dat je mensen in de gelegenheid stelt op een goede manier macht uit te oefenen, om ook hun eigen doelen te bereiken.

Wie om weet te gaan met het dilemma van oorlog (macht) en vrede (liefde) kan blijvende verandering teweeg brengen, aldus Kahane. Voor zijn definities van macht en liefde gaat hij te rade bij het werk van theoloog en filosoof Paul Tillich. Deze definieert macht als de drijfveer om zichzelf te verwezenlijken en liefde als de drijfveer naar de eenheid van wat gescheiden is. Macht en liefde horen bij elkaar. Je hebt ze allebei nodig om verandering teweeg te brengen.

Kahane haalt een uitspraak van Martin Luther King jr aan: 'Macht zonder liefde is roekeloos en verkeerd. Liefde zonder macht is sentimenteel en apathisch.' In een veranderingsproces moet je derhalve zowel aandacht besteden aan de liefde, verbinding als aan de macht, zelfverwerkelijking. Niet tegelijkertijd, maar afwisselend. Als metafoor gebruikt Kahane het lopen: om vooruit te komen moet je eerst op het ene been staan en dan vooruit bewegend op het andere been terecht komen. Lopen is een dynamische onbalans. Je moet goed op beide benen (power en love) kunnen lopen, anders val of struikel je.

Bij het lezen van dit boek schud je soms mismoedig je hoofd: logisch dat het project in India (tegengaan ondervoeding van kinderen) niet van de grond komt als je volledig negeert dat partijen ook belangen hebben en niet alleen maar vol goede wil zitten. Verheugd lees je even later welke belangrijke lessen Kahane zelf trekt, vaak nadat hij advies en feedback heeft gekregen van collega's. Met bewondering lees je over de groots opgezette projecten, de intensieve omgang tussen de deelnemers en de gedisciplineerde werkwijze. Je wordt vanzelf nieuwsgierig wat er nu precies gebeurt tijdens de bijeenkomsten. Maar een helder beeld krijg je daar als lezer niet van.

Dat is ook niet de bedoeling van Kahane. De beschrijving van zijn aanpak en belevenissen tijdens de uitvoer van de projecten zijn bedoeld om te illustreren wat er wel en niet goed ging en wat hij daarvan geleerd heeft. Kahanes doel was een persoonlijk en praktisch boek te schrijven.

Dat eerste is zeker gelukt. Hij kan als rolmodel dienen voor managers en adviseurs: een adviseur die bewust terugkijkt, conclusies trekt en leert van zijn ervaringen. Bovendien is hij iemand die openstaat voor kritiek en suggesties en daar echt iets mee doet. Hij deelt ook nog eens zijn belangrijke leerpunten met de rest van de wereld middels dit boek. Praktisch zou ik zijn boek niet willen noemen.

U krijgt geen recept of stappenplan hoe u liefde en macht afwisselend kunt inzetten in uw eigen complexe veranderingsproces. Kahane heeft met 'Power & Love' een andere bijdrage geleverd. Hij heeft vanuit zijn eigen ervaringen laten zien dat macht en liefde niet zonder elkaar kunnen in een veranderingsproces. Deze recensie is geschreven op basis van de Nederlandse vertaling 'Power & Lowe'.

Over Anneke Dekkers

Anneke Dekkers (1958) werkt sinds 1986 als trainer en coach. In 2001 heeft ze haar eigen bureau Strapa opgericht. Haar missie is mensen meer vrolijkheid, relativeringsvermogen, inzicht en resultaat te bieden. Ze doet dat door te trainen, coachen en te schrijven.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden