Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

De Churchill factor

Ten ere van de vijftigste sterfdag van Winston Churchill wilden Rubert Lancaster van uitgeverij Hodder samen met de Churchill Estate een nieuw boek laten verschijnen over het leven van Winston Churchill. Zij vroegen Boris Johnson, burgermeester van London en groot fan van Churchill, om dit boek te schrijven. Het resultaat: ‘De Churchill Factor: Hoe een man geschiedenis schreef’.

Dharshini Korteland | 25 maart 2015 | 3-4 minuten leestijd

Winston Churchill is een van de bekendste politici van de 20e eeuw en wordt gezien als een van de grootste oorlogshelden uit die tijd, zo niet de grootste, volgens de schrijver.

Hij had als premier van Groot Brittannië een uiterst belangrijke rol in de ondergang van Adolf Hitler en heeft er zelfstandig voor gezorgd dat Engeland zich niet overgaf aan de Nazi’s, wat resulteerde in de overwinning van de geallieerden op de Nazi’s tijdens de Tweede Wereldoorlog. En toch, zo concludeerde Boris Johnson, zijn er tegenwoordig nog maar weinig mensen die weten wie Winston Churchill en wat zijn rol was in de 20e eeuw. Een schande, vond de schrijver. Hij ziet Churchill als een sterke en excentrieke persoonlijkheid die iedereen zou moeten kennen. Dat is ook het doel waarmee de schrijver dit boek heeft geschreven.

Winston Churchill werd geboren in 1874 in Oxfordshire in een aristocratische familie. Zijn vader, Lord Randolf Churchill was minister van Financiën en zijn moeder, Jennie Jerome was een socialite uit Amerika. Winston had een slechte relatie met zijn vader, die zelf ook politicus was, en dit is van invloed geweest op zijn carrière. Het was een man die hij wilde imiteren, evenaren en uiteindelijk overtreffen. Van 1895 tot 1899 was hij werkzaam als militair waarnemer en oorlogsjournalist in o.a. Cuba en Brits-Indië.

Hij schreef in die tijd voor verschillende kranten en bracht uiteindelijk zijn eerste boek uit. In 1901 begon hij aan zijn politieke loopbaan door lid te worden van het Lagerhuis. Allereerst was hij lid van de Conservatieve partij, maar in 1904 stapte hij over naar de Liberale Partij om na de Eerste Wereldoorlog weer terug te gaan naar de Conservatieve partij. Dit werd hem niet in dank afgenomen en hij werd door velen gezien als onbetrouwbaar en opportunistisch.

In 1940 werd Churchill premier van Groot Brittannië, een rol waarin hij geschiedenis zou schrijven door zijn strijd tegen Adolf Hitler en de Nazi’s. Hij werd bekend door zijn doorzettingsvermogen, zijn strijdlust en zijn memorabele speeches waarin hij het Britse volk moed insprak.

‘De Churchill Factor’ is geen standaardbiografie. Dat is ook niet nodig, daarvan zijn er al vele andere geschreven. Johnson beschrijft Churchills leven per thema en richt zich op de persoon. Wie was hij, wat waren zijn drijfveren en vanuit welke overtuigingen handelde hij? Wat maakte hem zo groot? Dit zijn vragen waar Johnson, gedurende het boek en het bespreken van Churchills carrière, continue bij stilstaat.

Dit is een verfrissende manier om het leven van Churchill te beschrijven. Een kanttekening bij dit boek is dat de mening van de schrijver van te voren al duidelijk is. Al vanaf de eerste bladzijde is duidelijk dat Boris Johnson een groot fan is van Winston Churchill. Dit geeft hij zelf ook ruimschoots toe en komt ook duidelijk naar voren in zijn schrijfstijl. Zo wordt Winston Churchill enkele keren aangeduid als ‘onze held’, geniaal persoon of ‘de beste, de grootste….’etc.

Dit betekent niet dat de mindere kanten van Churchill en zijn beleid buiten beeld worden gehouden. Integendeel zelfs. Echter praat de schrijver vrijwel alle fouten van de politicus goed waardoor deze naar de achtergrond verdwijnen. Ondanks deze kritische noot is de ‘Churchill Factor’ een vermakelijk boek met veel informatie en interessante anekdotes.

Na het lezen van dit boek heb je niet alleen heel veel geleerd over Winston Churchill, maar voel je de behoefte om verder te lezen en nog meer te weten te komen. En dan heeft Boris Johnson zijn doel toch ruimschoots behaald.

Over Dharshini Korteland
Dharshini Korteland is bedrijfskundige.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden