Er zijn veel logistieke boeken geschreven. En dan zwijgen we nog over het aantal opleidingen en cursussen. Maar voor boeken over de specifieke vraagstukken is de keuze een stuk beperkter: patiënten- , cliënten- en goederenLogistiek in de zorg. 'Logistiek in de zorg' is geschreven voor studenten die een logistieke of bedrijfskundige opleiding volgen dan wel kennis willen vergaren over logistieke processen in de zorg.
Het boek is tevens zeer goed bruikbaar voor verpleegkundigen in opleiding die willen weten wat logistiek nu daadwerkelijk inhoudt. In 'Logistiek in de zorg' weten Hans-Heinrich Glöckner en Stef Weijers al op pagina 1 treffend te verwoorden waar het bij het logistieke denken om gaat: 'Wie zit er vóór je in de keten, wie erna, en kunnen we onze processen samen beter op elkaar afstemmen?'
En dit is de kern van het boek. De auteurs leggen de basisprincipes van logistiek uit waarna ze deze vervolgens toepassen op de zorg, geïllustreerd met veel voorbeelden. Het boek is opgebouwd uit vier delen. Allereerst de basis, waardoor u zicht krijgt op de zorg en logistiek.
De auteurs beperken zich niet door alleen maar uitleg te geven hoe het Nederlandse zorgstelsel is opgebouwd, maar weten u kort maar krachtig uit te leggen wat de rol en betekenis van logistiek voor de zorg is. Hierdoor krijgt u de gelegenheid om deze noodzakelijke basiskennis te vergaren of op te frissen. De auteurs zijn er in geslaagd om deze soms ingewikkelde materie helder en beknopt uit te leggen. Ieder hoofdstuk bevat tevens in de kantlijn een vermelding van de kernwoorden en sluit af met een samenvatting.
Het tweede deel is bestemd voor de aspecten en aandachtspunten op het gebied van cliënten- en patiëntenlogistiek. Hierbij wordt niet alleen binnen één instelling gekeken, maar kijkt men ook over de logistieke muren. Er wordt ruim aandacht besteedt hoe voor de organisatie logistieke verbeteringen te realiseren zijn. De auteurs leren u in het derde deel de goederenstromen in de zorgsector te beheersen.
Na eerst de structuur van de goederenstromen in zorginstellingen toe te lichten staan ze stil bij de specifieke eisen die er aan de omgang met de verschillende soorten goederen gesteld worden. Ook beschrijven de auteurs zeer treffend hoe de distributie van leverancier naar zorginstelling en distributie binnen de zorginstelling zelf eruit ziet. Het laatste deel is ingeruimd om u de noodzakelijke ondersteunende processen te leren om tot een goede zorglogistiek te komen. Hierbij is uiteraard veel aandacht voor verschillende automatiseringsystemen.
'Logistiek in de zorg' geeft u tot slot antwoord op de vraag hoe de logistieke functie geïmplementeerd is in de organisatiestructuur van zorginstellingen en wat u moet doen om een logistiek verbetertraject in een zorgorganisatie te realiseren. De auteurs leveren met 'Logistiek in de zorg' een zeer verrassend studieboek af. Het is in mijn ogen niet slechts een studieboek, hiermee doen de auteurs zichzelf te kort. Het is mijns inziens namelijk meer.
Uiteraard kan 'Logistiek in de zorg' uitstekend als basis dienen voor iedereen die enigszins betrokken is bij logistieke processen van patiënten en goederenstromen in de zorg. Maar de auteurs zijn er ook meer dan in geslaagd om een managementboek te schrijven dat u de noodzakelijke logistieke kennis bijbrengt, die u vervolgens kunt toepassen op vergelijkbare zorgprocessen. Hierdoor kunt u een bijdrage leveren aan verbeterprojecten in zorginstellingen.
Over Peter Vermeulen
Peter Vermeulen MBA is ondernemer, investeerder en co-founder van mEYEholding en Azalea Vision en schrijft recensies op persoonlijke titel.