'Ken- en stuurgetallen voor personeelsmanagement' zorgt voor het toegankelijker maken van de 'hardere kant' van het personeelswerk. Rolf Baarda, Kees Kouwenhoven en John Werkhoven bieden een specifieke methodiek om vorm te geven aan uw eigen ken- en stuurgetallen.
Als lezer wordt u na het openslaan van 'Ken- en stuurgetallen voor personeelsmanagement' meegenomen in de wereld van ken- en stuurgetallen. Veel voor mij herkenbare vragen passeren de revue, zoals 'wat zijn voor mij de belangrijkste kengetallen, welke normen houd ik aan en hoe verbeter ik de kwaliteit van mijn managementinformatie?' Uiteindelijk komt het toch altijd weer neer op: ken je getallen en normering en stuur hier op. In de praktijk echter heerst vaak de waan van de dag, waardoor we minder structureel bezig zijn met het opzetten van ken- en stuurgetallen en zeker niet met het opstellen van een HR-scorecard.
Volg de strategische agenda van uw eigen organisatie; neem de behoefte aan informatie als vertrekpunt! Dit is de belangrijkste basis voor de methode voor ken- en stuurgetallen die Rolf Baarda, Kees Kouwenhoven en John Werkhoven aanbieden.
Dat is zeker niet nieuw en je ziet het bijvoorbeeld ook in een boek als 'De nieuwe HR-agenda' terugkomen. Ook wat mij betreft is het een goed uitgangspunt. Willen we als HR-afdeling met personeelsinformatie ons steentje bijdragen, dan moeten we inspelen op vraagstukken die direct verband houden met het succes van de eigen organisatie.
Dit noemen de auteurs de dominante thema's. Ze staan centraal in de beschreven methodiek voor het selecteren van ken- en stuurgetallen. De auteurs hebben een vijftal stappen opgesteld die u moet doorlopen om een passende set getallen voor uw organisatie te creëren. Benoem in de eerste plaats de dominante thema's van je eigen organisatie. Bepaal daarna de personeelscategorieën, de werkterreinen en de bijdrage van de personeelsfunctie om tot slot over te gaan op de samenstelling van uw set ken- of stuurgetallen.
Met dit boek in de hand kunt u van start gaan met enkele ken- en stuurgetallen om te kijken wat het beste werkt voor uw organisatie. Uiteindelijk is het opzetten van ken- en stuurgetallen een groeiproces. Met een voorbeeldlijst bieden de auteurs u de helpende hand. In mijn ogen geven de auteurs een goed te hanteren Human Resource measurementmodel voor diagnose en besturing. Ze begeleiden u stap voor stap via theoretische modellen en tabellen door de wereld van ken- en stuurgetallen.
Het vereist echter inzicht in de samenhang om de getallen effectief te kunnen gebruiken. Door ze alleen maar op te hoesten of door een HR-scorecard op te zetten ben je er niet. Het verder ontwikkelen (streefwaarden, trendanalyses) van HR-informatie zorgt uiteindelijk voor een sterkere analyse. Op deze wijze bieden we als HR-afdeling absoluut een toegevoegde waarde, zeker in zware financiële tijden als vandaag de dag.
Over Annelies Bakelaar
Annelies Bakelaar is momenteel werkzaam bij ROC Aventus als Manager dienst HRM en schrijft de recensies op persoonlijke titel. Annelies Bakelaar is hiervoor onder andere werkzaam geweest als manager, programmaleider en organisatieadviseur, zowel in de private als publieke sector. Daarnaast is Annelies Bakelaar actief in de lokale politiek (fractievoorzitter CDA Ommen) en is freelance hbo-docent. In 2004 heeft Bakelaar haar MBA Public Governance studie afgerond aan Nyenrode.