Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Gezond gedrag is besmettelijk!

Na het lezen van het boek De bedrijfsatleet waarin jijzelf centraal staat, is de focus in het boek Gezond Gedrag is besmettelijk, meer vanuit de organisatie- en beleidskant geschreven. Samen geven beide boeken een helder beeld, inclusief plannen van aanpak, hoe te komen tot meer vitale medewerkers.

Christel Deckers | 6 december 2016 | 2-3 minuten leestijd

Nederland is voornamelijk een dienstenland geworden. Diensten worden geleverd door mensen en zij vormen het belangrijkste kapitaal voor een organisatie. Met 120.000 vacatures in ons land zijn goede medewerkers een belangrijke asset om trots én zuinig op te zijn. Immers we zien ook dat het ziekteverzuim stijgt, de werkdruk toeneemt en dat medewerkers klagen dat ze steeds meer in minder tijd moeten doen en ook nog eens met minder collega’s. Zie hier, alle redenen om als organisatie vanuit je maatschappelijke verantwoordelijkheid en vanuit goed werkgeverschap duurzame inzetbaarheid van je medewerkers hoog op je prioriteitenlijst te zetten.

De vraag daarbij is hoe je dit mooie voornemen concreet handen en voeten kan geven?

In dit boek wordt allereerst stilgestaan bij gezondheid en vitaliteit. Wat is dat eigenlijk en hoe veranderen deze begrippen in de loop der jaren? Aan de hand van vele modellen en onderzoeken schetsen de auteurs wat wel en wat niet werkt bij het bevorderen van vitaliteit. Een wetenschappelijke insteek wordt hierbij niet geschuwd. Hierdoor kun je gemakkelijk het kaf van het koren scheiden als het gaat om modellen en vragenlijsten die soms veel lijken te beloven maar helaas in de praktijk niet blijken te werken.

Hoe stel je een vitaliteitsplan op en hoe zorg je dat het niet bij mooie woorden alleen blijft? Hoe meet je resultaten? Wat vinden medewerkers ervan en hoe houd je hen betrokken en gemotiveerd?

Kortom vele vragen die allemaal beantwoord worden in dit boek.

Daarnaast is het boek verluchtigd met een drietal interviews met directeuren van Waternet, Achmea en E&Y.

Door de vele degelijke onderzoeken en vragenlijsten kunnen we dit met recht een handboek noemen. Zowel een bestuurder van een organisatie als een indidivuele medewerker kan hierin voldoende van zijn gading vinden. Ook een HRM afdeling kan met dit handboek in de hand concreet aan de slag om Vitaliteit vanuit beleidsvoornemens concreet te vertalen naar acties met, door en voor medewerkers.

Tesamen met het boek De bedrijfsatleet (Koen Gonnissen en Alain Goudsmit), en het boek Ontwikkel je talenten (Daniel Coyle) vormt dit trio wat mij betreft de ‘gouden driehoek’ voor duurzame inzetbaarheid van, voor en door medewerkers!

Over Christel Deckers

Christel Deckers is een onafhankelijk denker, expert op het gebied van governance, change management, innovatie en digitalisering. Zij is gepromoveerd aan de Business School of Economics in Nijmegen en doet onderzoek aan de Erasmus Universiteit naar Bestuur en Toezicht in de zorg. Kernwoorden in haar werk zijn: We doen het samen, met plezier naar je werk en de juiste mens op de juiste plek.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Mikkel Hofstee, Folef Bredt, Pepijn van der Meulen
Gezond gedrag is besmettelijk!

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden