Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Tango op de werkvloer

In een maatschappij met hevig veranderende arbeidsrelaties is het verrekte interessant te filosoferen hoe de arbeidsrelaties zich in de toekomst zullen ontwikkelen. Aukje Nauta neemt je hierin mee en geeft in 'Tango op de werkvloer' een heldere en boeiende visie op de ontwikkeling van arbeidsrelaties in de komende jaren. Arbeidsrelaties hebben psychologische, economische en psychische componenten. Afspraken tussen werknemer en werkgever hebben veel aspecten: verwachtingen en wederzijdse beloften, financiële prikkels en uitspraken bij contractschendingen. In de veranderende afzet- en arbeidsmarkten klinkt de roep om nieuwe contractvormen steeds duidelijker. De huidige contractvormen knellen steeds meer. Hoe kan deze ontwikkeling eruit zien? Daar gaat Nauta op in.

Dorien van Doorn | 26 september 2011

In vijf hoofdstukken zet Nauta uiteen welke aspecten een rol spelen bij arbeidsrelaties. Zij doet dit aan de hand van het gebouw van de arbeidsverhoudingen. Dat gebouw heeft vier niveaus; van het niveau op de werkvloer, tot het Europees niveau. Het is een fraai, historisch pand, maar de fundamenten van het gebouw zijn niet gebaseerd op diversiteit en dynamiek. Het is gebaseerd op het gelijkheidsprincipe en er is ook een paternalistisch fundament. En dat is achterhaald. Het gebouw begint in zijn voegen te kraken. De inzetbaarheid van het individu is een van de belangrijkste kenmerken van de arbeidsrelatie. De ideale inzetbare medewerker is veerkrachtig, proactief, gemotiveerd heeft een heldere identiteit, is visionair en avontuurlijk, heeft vakkennis, vaardigheden en zelfvertrouwen en anticipeert. Zo'n individu krijgt deze kwaliteiten niet vanzelf. Daaraan moet door zowel het individu als de organisatie hard gewerkt worden. Aukje Nauta beschrijft de arbeidsrelaties van de toekomst op een speelse manier en zij creëert op relaxte wijze een zicht op de bijdragen in het rollenspel van individu en werkgever op hun weg naar maatwerkafspraken. De renovatie van het arbeidsgebouw is begonnen en de start is van onderop. Het droomhuis van de toekomst vervangt de zekerheid, de coöperatie en het collectieve denken door flexibiliteit, competitie en individualisme. Op alle verdiepingen wordt gerenoveerd. Op vakbondsniveau worden de welles-nietes spelletjes vervangen door creatieve onderhandelingen. Op CAO-niveau wordt de weg naar een CAO 2.0 ingeslagen. En ook de directie, middenmanagement en medewerkers op de werkvloer voeren creatieve gesprekken over: levenslang leren, een juiste mix tussen vast en flexibel werk en over de bijbehorende persoonlijke- en gemeenschappelijke verantwoordelijkheden. Het boek is waardevol voor alle HR-managers van middelgrote en grote bedrijven om zich te oriënteren op de veranderende arbeidsrelaties. Het boek geeft helder inzicht en sprekende voorbeelden over alle ontwikkelingen in de arbeidsmarkt op alle niveaus en het boek is daarbij ook nog aangenaam te lezen.

Over Dorien van Doorn

Dorien van Doorn is sinds 1991 zelfstandig gevestigd als interim Supply Chain Manager. De rode draad in haar opdrachten zijn implementaties van conceptuele wijzigingen in grote organisaties, profitsector, productie, trade, multinationals.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden