Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

De schaduwkant van leiderschap

We weten allemaal dat we in een razendsnelle tijd leven waar meer als ooit te voren wordt verwacht van de leiders en managers. Er worden hoge eisen gesteld aan de managers. Hierdoor kan het zijn dat de leider of manager doorschiet in zijn gedrevenheid om de organisatie draaiende en staande te houden, en de grote concurrentie voor te blijven.

Pauline Smit | 30 september 2014 | 2-3 minuten leestijd

De krachtige eigenschappen die de leider heeft gebruikt om op de positie van leider te komen, kunnen ook een valkuil worden en daardoor zelfs tegen gaan werken. Aan alle sterke eigenschappen zitten ook eigenschappen verbonden die vaak weggedrukt worden, maar die als dat maar lang genoeg gebeurt, de kop op steken en dan gaan tegenwerken.

Erik de Haan en Anthony Kasozi laten dit met diverse leiderseigenschappen zien in ‘De schaduwkant van leiderschap.’ Het boek geeft goede, heldere voorbeelden en daarnaast wordt de lezer ook uitgenodigd om zelf aan de slag te gaan. Erik de Haan en Anthony Kasogi hebben ruim twintig jaar ervaring als specialisten op het gebied van leiderschap en organisatieontwikkeling.

Elke leider of manager drukt eigenschappen van zichzelf weg als hij de leiding moet nemen. Als de druk te groot wordt en te lang duurt, steken deze eigenschappen toch weer te kop op en gaan tegenwerken. In ‘De schaduwkant van leiderschap’ worden veel praktijk voorbeelden gegeven van wat er gebeurt u als de leider onder te grote druk komt te staan. Zelfkennis is essentieel om goed leiding te kunnen blijven geven en kan voorkomen dat de schaduwzijde de overhand gaat nemen. In de huidige, snel veranderende en complexe wereld, wordt er erg veel gevraagd van topmanagers.

De gedrevenheid en zelfverzekerd gedrag, het allemaal willen oppakken en nog harder werken, kan ontaarden in overmoed. De andere kant van dezelfde medaille kan dan juist de kop opsteken, je belandt in onmacht. Juist in deze drukke tijd, is het van essentieel belang om de tijd en ruimte te nemen om te bepalen wat er precies verwacht wordt en hoe u in balans kunt blijven of komen.

Goede voorbeelden uit de praktijk helpen te laten zien wat er fout kan gaan en waarom dat is zo is gelopen. Tevens geven beschrijvingen van de elf typologieën, die van elkaar verschillen, maar die ook gedeeltelijk in elkaar overlopen, een goed overzicht van de krachtige kanten en gelijktijdig ook voor de kanten als u door zou schieten.

Door de oefeningen ook echt goed te doen, wat ik ook echt aanraad, krijgt u veel inzicht in wat de schaduwkanten in uw leiderschap zijn. Door de oefeningen te doen, heb ik veel meer inzicht gekregen, niet alleen in mezelf, maar ook in anderen. Ik zou ze nu beter kunnen aanspreken als ze doorgeschoten zijn. Zeker voor topmanagers is het belangrijk om jezelf te blijven spiegelen en daar ook tijd voor te nemen. Dit boek zou daar zeker een grote bijdrage toe kunnen aanleveren.

De leuke korte verhaaltjes uit Aesop heb ik als een leuke aanvulling ervaren en de samenvatting aan het einde van elk hoofdstuk, maakt het makkelijker om het boek regelmatig te pakken om het geheugen op te frissen en snel de benodigde informatie door te lezen. De schrijvers hebben daardoor ook gezorgd dat u een mooi naslagwerk in handen heeft.

Over Pauline Smit
Pauline Smit is mede-oprichter van Newschool.nu. Newschool.nu is een school voor studenten van 4-18 jaar, waar op democratische wijze de beslissingen binnen de school worden genomen. Studenten en stafleden hebben gelijke stemrecht. Deze manier van onderwijs helpt te studenten om leiderschap te nemen, vooral over hun eigen leven. Daarnaast, doordat ze gelijk stemrecht hebben, leren ze ook leiding te nemen van de school.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden