Het eerste dat opvalt aan het boek 'Gelukkig Werken' van Onno Hamburger en Ad Bergsma is dat het een echt werkboek is. De uitgever heeft het ook als gratis E-book beschikbaar gesteld. Er is dus geen excuus meer mogelijk. U kunt er overal en altijd mee aan de slag. Meteen al in het eerste hoofdstuk wordt u uitgedaagd om over uw eigen situatie na te denken. Naar mate u verder in het boek komt, neemt het gehalte aan zelfwerkzaamheid toe.
Het kostte mij in het begin moeite om de oefeningen daadwerkelijk te doen. Door de hoeveelheid opdrachten was ik geneigd om het ' werken aan geluk' nog wat uit te stellen.
Met het geluksKOMPAS loodsen de auteurs u door de hoofdstukken van het boek. De letters staan voor de onderdelen, die belangrijk zijn voor het bepalen van uw persoonlijke richting:
Keuzes maken
Ontdek jezelf
Maak gebruik van je kwaliteiten
Pauzeer voor bezinning
Ambassadeur
Smart
Hamburger en Bergsma onderscheiden drie basisingrediënten voor gelukkig werken: plezier in het werk, zinvolheid van het werk en de mate waarin beroep op uw kwaliteiten wordt gedaan. Het is moeilijk om deze heldere indeling in het vervolg vast te houden. Al snel steken begrippen als authenticiteit en voldoening de kop op en blijkt een en ander sterk samen te hangen.
De auteurs hebben bewust gekozen om het boek in de ik-vorm te schrijven. Ondanks de toelichting daarop aan het begin van het boek, komt het geheel toch over als een persoonlijk relaas van Hamburger.
Dit doet geen recht aan het boek, dat verder vol zit met wetenschappelijk verantwoorde lijstjes en aanbevelingen. De persoonlijke verhalen van Hamburger verlevendigen het boek aan de ene kant, maar daardoor lijkt het aan de andere kant slechts gebaseerd op een enkele ervaring.
Vooral in het hoofdstuk over zelfkennis krijgt u als lezer veel informatie over de persoon Onno Hamburger. Het staat tussen de tekst door, terwijl in eerdere hoofdstukken deze informatie als voorbeeld in een kader verwerkt wordt. Het gebruik van de ik- en de wijvorm loopt hier heel erg door elkaar. Dat bemoeilijkt het begrip. Het lijkt daarom niet meer op een praktische keuze, zoals in de inleiding verwoord is. Ik heb er erg aan moeten wennen dat het perspectief van de persoon Hamburger zo nadrukkelijk in de voorbeelden zit en eigenlijk doet dat de inhoud van het boek tekort.
De Vision Quest in het tweede hoofdstuk vind ik een leuke manier om op een ontspannen manier uw denken te versnellen. Het idee is dat u signalen uit uw omgeving krijgt die antwoord kunnen geven op vragen waar u al maanden mee loopt te stoeien.
Wanneer u het lastig vindt om te reflecteren op wat u echt belangrijk vindt, kan deze oefening uitkomst bieden. Dit is maar een klein voorbeeld van de vele oefeningen en handvatten die het boek biedt. Al met al ben ik wel te spreken over het boek. Diverse methodieken waarover op zich alweer een boek vol te schrijven is, worden heel praktisch bij elkaar gebracht.
Het geheel is gericht op het doel om gelukkiger te worden in uw werk. Ik ben ervan overtuigd dat u veel nieuwe inzichten over uzelf en uw werk(plek), wanneer u de oefeningen serieus aanpakt. Die inzichten kunt u gebruiken om uw werkgeluk te vergroten.
Over Marianne Eussen
Drs. Marianne Eussen is (executive) teamcoach, supervisor en organisatieadviseur bij PALET coaching | advies | interimmanagement. Zij begeleidt professionals en non-profitorganisaties om hun ambities te realiseren. Ze is met name gericht op het samenspel tussen manager en het team.
Auteur van 7 perspectieven op leiderschap | inzichten uit executive coaching.