Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

IK

Hoe vind ik mijn energie, passie en talenten? Op welke manier krijgt u in kaart wie u bent, wat u wilt doen en hoe dat bereikt kan worden? Op deze vragen geeft het boek 'IK' een passend antwoord, in de vorm van het schrijven van een persoonlijke missie.

Remko van der Honing | 10 april 2006 | 2-3 minuten leestijd

Remco Claassen en Mayta Braun geven in hun inleiding aan dat ze een multigoeroeboek hebben geschreven, waarmee ze bedoelen dat ze gebruikmaken van het gedachtegoed van vele goeroes. Maar 'IK' zou ook een zelfhulpboek genoemd kunnen worden, omdat het op enthousiaste wijze de lezer motiveert om aan de slag te gaan, om een persoonlijke missie op te stellen. Voordat tot die zelfwerkzaamheid wordt opgeroepen schetsen Claassen en Braun de context van het boek. Geen vernieuwende inzichten, maar een bondige samenvatting van bekende theorieën, zoals 'als je niet weet waar je naar toe wilt, zul je daar ook nooit komen'. De boodschap die overgedragen wordt is dat iedereen een gezonde balans moet zien te vinden in de besteding van hun energie, anders liggen stress, burn-out, ziekte, echtscheidingen en andere ellende op de loer. De kern van het boek is het opstellen van een persoonlijk missie statement. Dit proces kent vijf stappen: brainstormen over de elementen van uw persoonlijke missie, opstellen van een shortlist, schrijven van het statement, vertalen van de missie naar leefregels voor de kerngebieden in uw leven en tenslotte het stellen van doelen per kerngebied.

Een persoonlijke missie moet volgens Claassen en Braun betrekking hebben op de kerngebieden in uw leven. Het eerste kerngebied is het emotionele/spirituele, conform EQ-goeroe, Daniel Goleman. Dit verbeeldt het vermogen uzelf te motiveren met het bewustzijn van eigen gevoelens én met de gevoelens van de mensen om u heen. Fysieke gezondheid is het tweede kerngebied, denk daarbij aan fitheid, energie en vitaliteit. Kerngebied drie heeft betrekking op de sociale component, de omgang met de mensen in uw omgeving en anderen die belangrijk voor u zijn. Daarna volgt kerngebied actief, dat betrekking heeft op de dingen die u graag doet, uw passies, de activiteiten die (positieve) energie opleveren. En tot slot materie, die heeft betrekking op de middelen die u tot uw beschikking heeft om uw leven in te vullen op een manier zoals u dat graag wilt. Het boek is coachend en reflecterend, een praktische handleiding om mee aan de slag te gaan. Naast een geringe hoeveelheid theorie worden praktische tips gegeven om het in praktijk te kunnen brengen. De illustraties zijn niet mijn smaak, in de meeste gevallen te flauw voor woorden. Het boek 'IK' is vlot en humorvol geschreven. Enige tegenwerping is het veelvuldig gebruik van trainersjargon (zoals 'in je energie staan'), dat stoort op sommige momenten. Een laatste opmerking wil ik de lezer niet achterhouden. Het wekt bij mij in mijn rol als recensent wrevel om op de achterflap van het boek opgedrongen te krijgen dat dit boek 'het belangrijkste boek is dat je ooit voor ogen hebt gehad'. Die stelling onderschrijf ik ook niet, er zijn belangrijkere boeken geschreven. Maar dat laat niet verlet dat 'IK' een goed en praktisch hulpmiddel is om (weer) baas over je eigen leven te worden.

Over Remko van der Honing
Remko van der Honing was werkzaam bij Crucell en schreef recensies op persoonlijke titel.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden