Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Zelfsturende teams in de praktijk

‘Zelfsturende teams in de praktijk’ van Astrid Vermeer en Ben Wenting is geschreven mede op basis van succesvolle ervaringen met zelfsturing bij het overbekende. Buurtzorg Nederland. Zelfsturing anno 2014 lijkt een concept dat, in tijden van crisis, ons uit het slop moet halen. Vermeer en Wenting geven echter aan dat wanneer bezuiniging het uitgangspunt is en er onvoldoende vertrouwen is in de professional zelfsturing gedoemd is te mislukken.

Peter Bosma | 4 juli 2014 | 1-2 minuten leestijd

Het principe van zelfsturing bestaat al lang en is ontwikkeld als een structuur waardoor medewerkers meer zeggenschap over hun eigen werkzaamheden krijgen. De veronderstelling, en wellicht de ervaring, is dat professionals die in de uitvoering werkzaam zijn heel effectief kunnen zijn. ‘Zelfsturende teams in de praktijk’ zet in een aantal hoofdstukken uiteen wat zelfsturing in teams is en aan welke voorwaarden het dient te voldoen om succesvol te kunnen zijn.

U krijgt antwoord op de vraag wat zelfsturing is, en tips en handvatten over de samenstelling van het team, communicatie, vergaderen en kwaliteitsbewaking.

Het geheel is zeer praktisch gericht en gebaseerd op ervaring. Daarnaast biedt het een beschrijving van de start en de weg naar zelfsturing toe en de randvoorwaarden. Dat goede communicatie een elementaire voorwaarde is valt niet te ontkennen. En net als in zoveel andere boeken over samenwerken neemt het onderwerp een grote plaats in in ‘Zelfsturende teams in de praktijk’.

Her en der worden ook flinke open deuren in getrapt. Dat klinkt negatief, maar ik ben van mening dat de essentie van de praktijk van zelfsturende teams prima beschreven is. Met andere woorden: Wil je meer weten over de praktijk en wat je daarin tegen kunt komen, dan is ‘Zelfsturende teams in de praktijk’ een prima boekje dat voor de beginnende teams en coaches als leidraad kan fungeren. Onderbouwd en beargumenteerd is het wat mij betreft echter onvoldoende.

Het lijkt er wellicht op dat ik niet enthousiast ben over zelfsturende teams of over het werk van Vermeer en Wenting. Het tegendeel is waar. Ik geloof echt in het concept. Wat ik mis is de inhoudelijke diepgang in het boekje. Hoe dan ook, bent u op zoek naar een boek dat informatie biedt m.b.t. de praktijk van zelfsturende teams dan heeft u aan ‘Zelfsturende teams in de praktijk’ een prima keuze. Ik heb duidelijk behoefte aan meer theoretische onderbouwing, die breder getoetst is dan alleen aan een succesverhaal.

Over Peter Bosma

Peter Bosma is werkzaam als manager in een revalidatiecentrum. Hij is gefascineerd door en gespecialiseerd in de onderwerpen leiderschap en verandermanagement. Tevens is hij werkzaam als geregistreerd supervisor en coach. Hij haalde zijn MBA aan Business School Nederland, de Action Learning MBA.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden