Dit boek beschrijft het volledige proces van productontwikkeling tot en met lancering. Of dit proces nu plaatsvindt in een kleinbedrijf zoals een eenmanszaak of een grote organisatie. De auteurs geven voor beide situaties weer wat het proces inhoudt. Stap voor stap wordt uitvoerig beschreven wat de stappen inhouden en waar de valkuilen liggen. Je merkt tijdens het lezen dat de auteurs absoluut ervaringsdeskundigen zijn. Theorie en praktijk lopen naadloos in elkaar over en daardoor leest het boek ook vlot weg. De logische opbouw maakt het boek ook handig als een soort naslagwerk om even het geheugen op te frissen. Men verwijst ook regelmatig naar externe experts, waarbij ze meteen wijzen op de risico's die dat met zich meebrengt. Ook externe instanties voor subsidie en andere ondersteuning worden aangereikt. De checklisten zijn gebaseerd op voorbeelden waardoor ze als vanzelfsprekend overkomen.
Kortom, een zeer praktisch boek voor iedereen die met productontwikkeling bezig is. Als je dit boek leest, overzie je weer het hele proces en zie je waar het allemaal mis kan gaan. Dit proces binnen marketing is eigenlijk heel complex en kent zo veel besluitmomenten dat je eigenlijk wel begrijpt waarom zo veel producten mislukken. Het kan op zo veel fronten misgaan en indien je hier als marketeer verantwoordelijk voor bent, is het risico gewoon groot dat je zaken over het hoofd ziet. Of dat je gewoon net even niet vanuit die klant redeneert. Met name de kunst om op tijd op de rem te trappen en het lef te hebben om het proces stil te zetten, is heel lastig. De auteurs benadrukken het meest belangrijke in het hele proces, namelijk het inlevingsvermogen in de klant. Het daarin objectief blijven is eigenlijk de basis voor succes. Een punt heb ik niet helemaal begrepen, namelijk hoe ze met een SWOT-analyse omgaan. Hiermee moet het mogelijk zijn om tot de kritische succesfactoren van het product te komen, zo stellen de auteurs. Dat is voor mij nieuw en ik moet eerlijk bekennen dat ik dit geen sterke zet vind. Komt waarschijnlijk ook doordat ze hierbij geen gebruik maken van een confrontatiematrix, waardoor sterkte en zwakte, kansen en bedreigingen met elkaar geconfronteerd worden. Indien je deze toe zou passen zie je, denk ik, naast eventuele kritische succesfactoren ook de kritische faalfactoren en dan wordt het weer wel interessant. Ik zou het dan alleen geen SWOT noemen, om verwarring van het gebruik van dit strategische model te vermijden. Ik zal in toekomst zeker eens uitproberen om dit model voor deze fase in het productontwikkelingsproces in te zetten. Samengevat een goed boek voor iedereen die wat meer wil weten over het creëren en lanceren van een nieuw product. Inzetbaar voor het opfrissen van kennis maar ook als leidraad.
Over Eric van Arendonk
Eric van Arendonk RM is docent Commerciële Economie bij de Hogeschool Utrecht (HU), auteur van Neuromarketing en zelfstandig marketingadviseur.