Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Dit is agile

Voor snelle met name flexibele softwareprojecten wordt steeds vaker gebruikgemaakt van de agile-methode. Vanuit zijn ervaring beschrijft Sander Hoogendoorn hoe deze methode werkt. Een aanrader!

Bertrand Weegenaar | 10 januari 2013 | 2-3 minuten leestijd

Agile is een groep van ontwikkelmethodes die wordt toegepast om software te ontwikkelen. De methoden onderscheiden zich van traditionele methoden door de focus op prioriteiten in tijd te zetten en niet op functionaliteit. Door multidisciplinaire teams een hoge mate van zelfstandigheid te geven en te werken in korte (vaak enkele weken) durende periodes om te ontwikkelen. Door het toepassen van agile veranderen de rollen van mensen in het softwareproces.

Agile-methoden worden veel toegepast in omgeving waar time-to-market erg belangrijk is. Dit zijn bijvoorbeeld applicaties voor internet en mobiel. Maar ook meer traditionele IT-omgevingen als banken en overheden werken al met agile-methoden.

Sander Hoogendoorn is agilecoach en -goeroe en werkzaam bij Capgemini. Hij is tevens ontwerper van de agile-methode 'SMART (Smart. Successful cooperation in software development (2003)'.

'Dit is agile' beschrijft de kenmerken van een groep van software ontwikkelmethodes (voorbeelden Scrum, DSDM, Smart en Extreme Programming) die de afgelopen 20 jaar zijn ontstaan. Vaak als een reactie op het falen van de klassieke methodes waarmee grote IT-systemen zijn gebouwd. Voor het 'snellere' met name 'flexibele' werk bleken deze minder geschikt.

Een belangrijk argument is om sneller een applicatie te kunnen maken. De uitruil die daarbij gedaan moet worden, is dat op tijd opleveren belangrijker wordt dan alles wat afgesproken is opleveren.

De auteur beschrijft in 'Dit is agile' zeer uitvoerig wat de kenmerken, technieken en de achtergronden zijn van deze methoden: hoe gaan ze om met requirements, hoe verloopt het planning- en budgetteringsproces, welke rollen zijn er, wat verwacht een klant/opdrachtgever en wat wordt van hem verwacht? Er zijn verschillende technieken ontwikkeld om prioriteiten te stellen, kwaliteit van producten te waarborgen en teams te faciliteren het beste uit zich te halen.

Een deel gaat over implementeren van agile en het verandertraject dat dit met zich meebrengt. Zo moet een projectleider leren omgaan met daily scrums, een klant in de rol van productowner aan het opschrijven van user stories en architecten en ontwikkelaars aan technieken als pair programming.

Sander Hoogendoorn put uitvoerig uit zijn eigen ervaringen als agile projectmanager, ontwikkelaar en coach. Deze praktijkwaarde verhoogt dit boek behoorlijk. Minder vind ik dat het boek voort lijkt te komen uit een Powerpoint-presentatie, wat de leesbaarheid van het stuk niet echt vergroot. Soms pagina's vol met detailpunten die in deze introductie te veel volledigheid willen nastreven.

Verder is 'Dit is agile' een must voor opdrachtgevers, ICT-deskundigen en projectleiders die dynamiek aan hun omgeving willen toevoegen.

Over Bertrand Weegenaar

Bertrand Weegenaar is als hogeschooldocent HBO-ICT werkzaam op Windesheim. Zijn voorliefde ligt bij de onderwerpen strategie, marketing, geschiedenis; biografieën en internet; e-business. 

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden