Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Diepere drijfveren

Dubbele agenda's, verborgen doelen, leugens en valse motieven; ze maken allemaal deel uit van ons dagelijks leven. Daarom zou het handig zijn meer zicht te hebben op de diepere drijfveren van onze medemens. Sjaak Overbeeke introduceert in 'Diepere drijfveren' het begrip entelische intelligentie, waarmee we de 'telos' – het doel – ofwel de (onderliggende) drijfveren van anderen kunnen lezen. Drijfveren laten ons dingen doen. Zij liggen vaak onder de oppervlakte en horen daarmee bij de onderstroom.

Nico Jong | 11 juli 2012 | 1-2 minuten leestijd

Hoe meer we leren begrijpen dat eigenbelang en het verbergen van lage motieven gewoon bij het leven horen, hoe minder vaak we ons pijnlijk hoeven te laten verrassen door de verborgen motieven van anderen. Dat geeft ruimte en lucht, voor onszelf én voor de wereld om ons heen.

Overbeeke beschrijft eerst hoe ons eigen vertrouwen of wantrouwen ons oordeel over de drijfveren van anderen beïnvloedt en hoe we ons daarbij realistischer kunnen opstellen. Daarna komt aan bod welke uiteenlopende verborgen motieven mensen kunnen hebben, waar ze vandaan komen en hoe ze verschillen per persoonlijkheid.

In het volgende deel van zijn boek onderzoekt de auteur twee basale drijfveren in de dagelijkse praktijk: verantwoordelijkheden ontlopen en andere mensen buitensluiten.

In deel drie behandelt Overbeek verborgen drijfveren en hun gevolgen binnen organisaties, in de politiek en binnen de media. Het laatste hoofdstuk gaat over gedurfde gesprekken, ofwel wat komt erbij kijken als je het gesprek aangaat over de Diepere drijfveren van anderen.

'Diepere drijfveren' biedt een inkijk in de diepere krochten van onze motieven. Overbeek presenteert de menselijke drijfveren in klare taal en op toegankelijke wijze. Het is echter niet gemakkelijk om de grote hoeveelheid informatie per persoonlijkheidstype even een plek te geven en te onthouden. Werken met de geboden materie vergt dus wel de nodige oefening. Niettemin is het een boeiend boek met veel praktische voorbeelden dat aanzet tot nadenken.

Over Nico Jong

Nico Jong is senior adviseur bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden