Maar ook de stijgende huizenprijzen en de onmogelijkheid voor jonge mensen om een woning in de stad te bemachtigen. Hoe zal het verder gaan? Hoe ziet Amsterdam er in de toekomst uit? Wie kom je er tegen? Wie heeft zijn “foothold” weten te behouden?
Het is een levendig boek. Milikovski neemt je mee van de ene werkkamer naar de andere koffietent, in gesprek met deze en gene stadsmaker en onderzoeker. Ze laat ervaringsdeskundigen aan het woord. Mensen die hebben gebouwd aan Amsterdam en dat nog steeds doen. Met liefde voor de stad en haar culturele diversiteit. Het verhaal heeft kleur en intensiteit. Je ziet, ruikt en hoort de stad aan je voorbij gaan.
De ondertitel van het boek is De strijd om Amsterdam. De stad die een internationale merknaam is geworden. De stad die succes uitademt. En daardoor een strijdtoneel is geworden waar allerlei partijen willen investeren om te verdienen aan het succes. De kleine, authentieke winkels en minder koopkrachtige burgers die niet meedoen in een kosmopolitische cultuur lijken het onderspit te delven. Hoewel de maakbaarheidsgedachte in Amsterdam nog niet volledig is uitgedoofd, schetst het boek op dit en andere thema’s maar weinig lichtpuntjes. Er is veel aandacht voor het toerisme. De vergelijking met het kleine, overlopen Venetië komt telkens terug. De vraag hoe Amsterdam zich verhoudt tot hoogbouw heeft een onheilspellend open einde.
Het verhaal van Amsterdam is boeiend en dynamisch. De historie, het heden en een vleugje toekomst komen voorbij. Het boek leest prettig en energiek. En daardoor zijn de soms sombere toon en dreigende bespiegelingen goed te verteren.
Over Freija van Duijne
Freija van Duijne was van 2013 tot 2018 voorzitter van de Dutch Future Society. Zij heeft meer dan tien jaar werkervaring als toekomstverkenner en strateeg in diverse overheidsorganisaties. Freija werkt vanuit haar bedrijf Future Motions en geeft trainingen en lezingen op gebied van toekomstverkennen.