Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

De vastgoedfraude

Onderzoeksjournalisten Vasco van der Boon en Gerben van der Marel volgden al sinds 2007 voor het Financiële Dagblad op de voet elke steen die gestapeld werd door projectontwikkelaars, pensioenfondsdirecteuren en vastgoedhandelaren. Met: 'De vastgoedfraude' wilden zij de onderste steen boven zien te krijgen door elke verdachte tegel op te lichten welke zij tegen kwamen. Resultaat is een 448 pagina's tellende verbijsterende reconstructie van dé fraudezaak die Nederland op zijn grondvesten deed schudden.

Peter Vermeulen | 8 maart 2011 | 3-4 minuten leestijd

Voor velen begon dertien november 2007 als een normale dag. Echter voor enkele Nederlanders werd deze dag het begin van een vervelende en spannende tijd. Op deze dinsdag doen namelijk zeshonderd rechercheurs en dertig officieren van justitie een inval op zo'n vijftig Nederlandse adressen. Om beslagen ten ijs te komen was hier een jarenlange minutieuze voorbereiding aan vooraf gegaan. Hierdoor legden zij de eerste fundering onder een rechtszaak met strafuitspraken welke in Nederland nog niet eerder voor zijn gekomen. Niemand werd bespaard. Zowel personen als bijvoorbeeld Hans Wiegel, Joop van der Ende als bedrijven als onder andere ABN AMRO, Rabobank en Philips worden gehoord.

De voorheen met fluwelen handschoenen afgetaste topmannen worden nu voor het eerst met werkhandschoenen en helm aangepakt. Of het nu de vastgoedmannen van het Bouwfonds of Philips Pensioenfonds betreft. Rangen en standen verdwijnen als sneeuw voor de zon in deze zaak. Uit deze door van der Boon en van der Pas beschreven reconstructie blijkt dat er miljoenen in zakken van menig maatpak verdwijnt. En ontstaat er vervolgens een domino-effect van betrokken 'verdachten', die kennelijk ook allemaal een maatpak met grote zakken bezitten. Resultaat: een lange rij met verdachte 'pakjes' bij de Haarlemse rechtbank.

Door de gekozen titel, in combinatie met het fiks aantal met naam en toenaam beschreven verdachten, begeven Van der Boon en Van der Marel zich enigszins op glad ijs. Niemand is namelijk schuldig totdat dit bewezen is. Het is niet altijd prettig om je naam of bedrijf in een bestseller te moeten lezen. Ook hier zal waarschijnlijk menig beschreven verdachte of bedrijf een rechtszaak aanspannen tegen de auteurs.

Van der Boon en van der Marel dekken zich in door te zeggen dat zij slechts een deel van de werkelijkheid beschrijven. Ze doen dit echter op dusdanig overtuigende wijze, dat u als lezer geen 'andere werkelijkheid' lijkt te missen. Ondanks het feit dat de auteurs de gebeurtenissen minutieus reconstrueren, weten zij een verbijsterend spannend boek af te leveren dat leest als een spannende roman.

De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat er enige overeenkomsten zijn met een andere managementbesteller: 'De prooi' van Jeroen Smit. En dat is een compliment voor beide heren. Terwijl er uiteraard veel vragen blijven bestaan, zult u in 'De vastgoedfraude' van de ene verbijstering in de andere vallen. Het geeft een voor velen heel andere kijk op zakendoen. Daarnaast zal ook voor u het woord graaicultuur een geheel nieuwe dimensie krijgen

. Indien u geïnteresseerd bent in de Nederlandse vastgoedwereld en vooral hoe u niet zaken moet doen is: 'De vastgoedfraude' een pageturner met cliffhangers die u gelezen moet hebben. Ook als u het begrip 'eerlijk zaken doen' wilt begrijpen is dit boek een must have. Want hier blijken de meningen kennelijk enigszins over te verschillen.

Dit boek geeft tevens een beeld dat - ondanks de bretels of riem de broeken van - de bovenwereldse maatpakken soms dreigen 'af te zakken' naar de onderwereld. Veel geld neigt naar nog meer geld. En dit moet vaak van het ene naar het andere bedrijf overgeheveld worden. Een maatpak met veel zakken is hierbij dan een uitkomst. Voordat al deze zakken onderzocht zijn zal er nog wel menig jaartje verstrijken in de rechtbank. Maar goed. Rome werd ook niet gebouwd in één dag.

Over Peter Vermeulen

Peter Vermeulen MBA is ondernemer, investeerder en co-founder van mEYEholding en Azalea Vision en schrijft recensies op persoonlijke titel.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden