Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
,

De vastgoedfraude

Miljoenenzwendel aan de top van het Nederlandse bedrijfsleven

E-book Epub met watermerkbeveiliging Nederlands 2012 9789046808290
10
Voormalig #5Totaal 28 dagen
Verkooppositie 9999999163 dagen in de top 100
Direct te downloaden

Samenvatting

Op 13 november 2007 doen zeshonderd rechercheurs en dertig officieren van justitie op ruim vijftig adressen in Nederland invallen. Een strafrechtelijk onderzoek legt een wijdvertakt fraudenetwerk aan de top van het Nederlandse bedrijfsleven bloot. De omvangrijke fraude met vastgoed van bedrijven als Philips, ABN Amro en Rabobank die justitie in kaart brengt, is gepleegd onder de ogen van gemeentebesturen en bekende Nederlanders als Joop van den Ende, Hans Wiegel, Jan Hommen en John Fentener van Vlissingen.

De verdachte projectontwikkelaars, pensioenfondsdirecteuren en vastgoedhandelaren konden jarenlang, met hulp van accountants, bankiers en notarissen, ongestoord tientallen miljoenen bij hun bedrijven wegsluizen, zo is de verdenking. Het voormalige Bouwfonds en Philips Pensioenfonds claimen een kwart miljard euro schade te lijden.

In het najaar van 2009 begint het monsterproces. Sinds de spectaculaire inval van justitie in 2007 volgen de journalisten Vasco van der Boon en Gerben van der Marel voor Het Financieele Dagblad de ontwikkelingen in de zaak rond de grootste bedrijfsinbraak in Nederland ooit. De vastgoedfraude beschrijft voor het eerst de duistere kant van de Nederlandse vastgoedwereld, met zijn ons-kent-ons-cultuur, het gunnen van het grote geld en slapende toezichthouders.

De vastgoedfraude beschrijft voor het eerst de duistere kant van de Nederlandse vastgoedwereld, met zijn ons-kent-ons-cultuur, het gunnen van het grote geld en slapende toezichthouders.

Onderzoeksjournalisten Vasco van der Boon en Gerben van der Marel volgend deze zaak al sinds 2007 voor het Financieele Dagblad. De vastgoedfraude werd vanwege het grootste onderzoeksjournalistiek werk bekroond met de M.J. Brusseprijs 2012, de prijs voor het beste journalistieke boek van 2008 en 2009.

Specificaties

ISBN13:9789046808290
Taal:Nederlands
Bindwijze:e-book
Beveiliging:watermerk
Bestandsformaat:epub
Aantal pagina's:448
Druk:1
Verschijningsdatum:5-10-2012
Hoofdrubriek:Economie

Expertrecensies (3)

Peter Vermeulen | 8 maart 2011
Onderzoeksjournalisten Vasco van der Boon en Gerben van der Marel volgden al sinds 2007 voor het Financiële Dagblad op de voet elke steen die gestapeld werd door projectontwikkelaars, pensioenfondsdirecteuren en vastgoedhandelaren. Met: 'De vastgoedfraude' wilden zij de onderste steen boven zien te krijgen door elke verdachte tegel op te lichten welke zij tegen kwamen.Lees verder
Perry Oostrum | 6 januari 2010
Voor Het Financieele Dagblad schreven Vasco van der Boom en Gerben van der Marel ongeveer honderd artikelen over 'de grootste Nederlandse fraudezaak ooit'. 'De vastgoedfraude' is, aldus de auteurs, het eerste boek over de verborgen kant van de vastgoedwereld.Lees verder
Een losse cultuur
Rob Hartgers | 20 november 2009
In De vastgoedfraude dalen FD-redacteuren Gerben van der Marel en Vasco van der Boon af in de beerput van het vastgoed. Het resultaat is een spannend en verbijsterend. Een mental coach met een oorlogstrauma die cocaïne snuift in directiekamers en geen stap zet zonder ten minste twee bodyguards, een telg uit vooraanstaande families, die ondanks extreme smetvrees zeer vuile handen maakt, een moppentappende directievoorzitter die zijn steekpenningen investeert in een collectie elektrische gitaren, een Amerikaans-Nederlandse architect die is gespecialiseerd in wolkenkrabbers en die zich laat gebruiken als doorgeefluik voor miljoenen aan smeergeld.Lees verder
Alle expertrecensies (3)

Lezersrecensies

4.1 van de 5
36 stemmen
9
21
5
1
0

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Interviews en artikelen (5)

column
Transparantie
Pierre Pieterse 28 oktober 2014 Dat is dus het huidige adagium. Transparantie. We kunnen tegenwoordig zo ver kijken dat we dichtbij niks meer zien. Een perfecte voedingsbodem voor allerlei ‘spins’, voor ‘virals’, voor ‘guerrilla’, en zelfs voor ouderwetse ‘agitprop’. Als is de waarheid (social media!) nog zo snel, de leugen achterhaalt haar wel. Maar dat is dan weer de perfecte voedingsbodem voor degelijke onderzoeksjournalistiek die op managementterrein resulteert in mooie, informatieve en soms zelfs ronduitspannende boeken.
column
Papieren gemak
Pierre Pieterse 8 juli 2013 De meeste mensen nemen doorgaans een stapeltje boeken mee op vakantie. Dat deed ik ook, maar tegenwoordig laat ik me verrassen. In bijna alle vakantieresorts vind je rijen lectuur van zeer divers pluimage die vorige gasten hebben achtergelaten. Het nieuwe all inclusive!
nieuws
M.J. Brusseprijs
Justin van Lopik 4 april 2012 Het wonder van de Noord/Zuidlijn is bekroond met de M.J. Brusseprijs 2012. Bas Soetenhorst deed onderzoek naar de calamiteiten rond de aanleg van de Noord/Zuidlijn, en legde - aldus de jury - een ‘bestuurlijke beerput’ bloot. De M.J. Brusseprijs bekroont journalistieke boeken en gaat vergezeld van 10.000 euro. Eerdere winnaars waren onder meer Het drama Ahold van Jeroen Smit en De vastgoedfraude van Vasco van der Boon en Gerben van der Marel.
nieuws
TV-series De vastgoedfraude en De prooi in de maak
Hans van der Klis 12 januari 2010 Je kunt je de scène gemakkelijk voorstellen: de hoofdverdachten van De vastgoedfraude, op het achterdek van een groot jacht in de haven van Cannes of bij de Formule 1-race in Monaco, mijmerend dat hun leven wel erg veel weg heeft gekregen van een film. Zij zullen binnenkort op hun wenken worden bediend.
interview
Vasco van der Boon & Gerben van der Marel: ‘Meer dan één rat’
Rob Hartgers 17 november 2009 Maar liefst 200 miljoen euro verdween in de zakken van een klein groepje vastgoedmannen met posities aan de top van Bouwfonds en Philips Pensioenfonds. Financieel journalisten Vasco van der Boon en Gerben van der Marel reconstrueerden de fraude, resulterend in het boek De vastgoedfraude. En M&L sprak met de auteurs.
Alle interviews en artikelen (5)

Over Vasco van der Boon

Vasco van der Boon is redacteur bij Het Financieele Dagblad waar hij nu over financiële affaires bericht. Zijn journalistieke werk is tweemaal bekroond. De artikelenreeks die hij met collega Gerben van der Marel schreef over de vastgoedfraude is genomineerd voor de prijs van de Vereniging voor Onderzoeksjournalistiek.

Andere boeken door Vasco van der Boon

Over Gerben van der Marel

Gerben van der Marel schrijft voor Het Financieele Dagblad over economische delicten en over de schemerwereld waar boven- en onderwereld elkaar raken. Hij won de Citigroup Journalistic Excellence Award met een artikel over ondernemers in de Amsterdamse Rosse Buurt.

Andere boeken door Gerben van der Marel

Inhoudsopgave

Proloog

1. De instap

Deel 1: Fraudeverdachten nemen Bouwfonds over
2. Een sfinx met smetvrees
3. De gifpil van Cees
4. De Paardenstaart
5. De bedrijfscultuur van Nico en Jan

Deel 2: Jan en Nico palmen handlangers in voor een eerste roof
6. Gebouwenporno
7. Blind vertrouwen
8. Geen weg meer terug
9. Uitknijpen
10. De koffer van de architect

Deel 3: De bovenbazen van Bouwfonds zijn blind voor frauderisico's
11. Beauty Cees
12. Smeerkees
13. Onbeperkte volmacht
14. Een bedrijfsballon vol opvolgers

Deel 4: Meesnoepen uit de pensioenpot van Philips
15. Poort van de Zuidas
16. Universumuniversum
17. Born to be Will
18. Harry Hilders wint Monopoly
19. De losse cultuur van het pensioenfonds
20. Symphony
21. De monsterdeal van 1-2-6
22. Gevonden geld
23. Van je familie moet je het hebben
24. Belastingnazi's bijten zich vast
25. De sufferds van Philips

Deel 5: Het eindspel
26. Alle spullen in de verkoop
27. Gulzige gasten
28. It's raining bucks
29. Joops dode theaterstad
30. Op naar de Cariben!
31. Eau de cologne met een luchtje
32. De bekentenis
33. Het slagveld

Verantwoording
De hoofdrolspelers
Tijdlijn
Fotoverantwoording

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        De vastgoedfraude