Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Ik hoor het aan je stem

In veel van mijn trainings- en coachingstrajecten komt het aan de orde dat stemgebruik een belangrijk onderdeel van iemands uitstraling is. Het is steeds weer interessant om te horen wat een stem doet met een persoon. Een krachtige uitstraling of juist onzekere, de stem heeft een flink aandeel. 

Daniëlle de Jonge | 16 december 2011 | 3-4 minuten leestijd

Om die reden heb ik een aantal jaar geleden een kennismakingworkshop gevolgd bij Elizabeth Ebbink. Uit nieuwsgierigheid en om eens een professional te laten luisteren naar mijn stem. En dat was boeiend, want deze vrouw weet waar ze over spreekt. Met relatief eenvoudige tips weet ze een ander stemgeluid te weeg te brengen bij de deelnemers. Met soms zelfs verbluffend effect. Toen ik zag dat ze daar een boek over heeft geschreven, was ik direct benieuwd naar wat 'Ik hoor het aan je stem' aan wijsheden te bieden heeft.

Misschien ietwat misleid door het beeld wat ik heb van de schrijfster, ging ik er van uit dat 'Ik hoor het aan je stem' de lezer zou helpen om diens stem beter in te zetten. Dat klopt ook wel een beetje, maar het overgrote deel van het boek gaat over wetenswaardigheden van stemgebruik in het algemeen. Een theoretisch kader over de stem. Met bijvoorbeeld een kijkje naar de stembanden. Hoe werken ze en hoe kunt u de werking ervan voelen. Ook het belang van de stem in combinatie met de inhoud van wat u zegt wordt aangehaald. Net als het maken van verbinding met anderen.

U kunt bijvoorbeeld door de toonhoogte van uw stem proberen om de ander naar eenzelfde niveau te krijgen, soms heel handig. En stemtips voor presenteren blijven niet achterwege, net als historie voorbij komt. De kracht van haar expertise blijkt sterk uit de voorbeelden van mensen die dankzij coaching van de schrijfster hun stem anders en beter inzetten. Soms bieden ademhalingstechnieken uitkomst, andere keren wordt er gewerkt aan spanning en klanken. Het geeft weer wat er allemaal mogelijk is. Op papier lijkt het soms simpel, maar er is ongetwijfeld veel oefening en begeleiding voor nodig om het stemgeluid te veranderen. En dan is een professional als hulp wel noodzakelijk.

Door het hele boek heen staan voorbeelden, feiten en andere zaken die de rode draad begeleiden. Tal van schema's, QR-codes, kaders, foto's en meer. Zoveel zelfs dat het op sommige momenten een onrustig geheel vormt. Ook staat het boek vol met voorbeelden van bekende en minder bekende stemmen. Door via een QR-code of de speciale website fragmenten te beluisteren, ontdekt u aan de hand van de omschrijving in het boek wat voor stemgebruik de persoon heeft.

Leuk om te weten, voor velen wel een hele kunst om daar in de praktijk iets mee te doen. Ondanks de vele voorbeelden is het niet direct te verwachten dat u de goede en minder goede manieren van stemgebruik herkent in uw omgeving. Dit is ook meteen waardoor het boek voor mij niet heeft opgeleverd wat ik verwachtte. De kennis is zonder meer interessant, maar het blijft bij interessante zaken om te weten. Niet iets waar ik met mijn stem wat mee kan.

In het laatste hoofdstuk en de bijbehorende appendix komt het nog enigzins goed. Hierin staan allerlei oefeningen om zelf te doen en te ontdekken hoe uw stem in elkaar zit. Ook weer met films via QR-codes, zodat u het praktisch kunt toepassen. Het boek geeft voornamelijk een interessant kader van de (on)mogelijkheden van uw stem. Wilt u aan de slag met uw eigen stem, dan biedt het boek minder informatie. Een bezoek aan de schrijfster helpt u meteen een stuk verder. Uit ervaring kan ik u dat aanraden.

Over Daniëlle de Jonge

Daniëlle de Jonge – spreker, trainer en bestsellerauteur. Helpt bedrijven om zakelijk onweerstaanbaar aantrekkelijk te zijn.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden