Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

De zeven eigenschappen van effectieve families

Stephen Covey heeft met zijn managementklassiekers een belangrijke bijdrage geleverd aan de huidige managementpraktijk. 'De zeven eigenschappen van effectieve families' is echter veel breder van opzet en helemaal niet specifiek bedoeld voor managers. Had Stephen Covey zich bij zijn leest moeten houden? Of heeft hij u persoonlijk ook iets te vertellen?

Jan Jacob Bos | 11 september 2009 | 2-3 minuten leestijd

Waarom zou Stephen Covey De zeven eigenschappen van effectief leiderschap vertalen naar een leidraad voor alledag? Moet u thuis leiding gaan geven zoals u dat op het werk doet? Of zijn er dieperliggende overeenkomsten waar u in het dagelijks leven wel wat aan heeft?

Covey heeft het boek voor iedereen geschreven, of u nu alleen bent, met z'n tweeën of een groter gezin vormt, het boek kan iedereen inspireren om zijn of haar relaties te versterken. Neem bijvoorbeeld de vijfde eigenschap: 'Eerst begrijpen, dan begrepen worden'. Dat principe is overal toepasbaar, of u nu een gesprek voert met uw kind, of met uw werknemer.

Covey onderscheidt hier vijf niveaus van luisteren, en alleen in het 'hoogste' niveau (empathisch luisteren) zult u de ander echt kunnen begrijpen, voordat u zelf met uw verhaal komt en niet gelijk met een oordeel of oplossing. Het lijkt er dus op dat Coveys eigenschappen ook goed toepasbaar zijn in de privé-sfeer.

Hoewel de principes van de zeven eigenschappen uit het eerste boek overal te gebruiken zijn, kan het voor veel mensen, zelfs voor managers, lastig zijn om de zakelijke voorbeelden te vertalen naar situaties buiten het werk.

Ik heb De zeven eigenschappen van effectief leiderschap tien jaar geleden voor het eerst gelezen en ik probeer op mijn werk al heel lang 'de belangrijke zaken eerst' te doen (de derde eigenschap). Het inpassen van één-op-één momenten, zoals dat beschreven is in De zeven eigenschappen van effectieve families, helpt mij nu ook in de privé-sfeer om te beginnen met belangrijke zaken. Hoewel ook in De zeven eigenschappen van effectief leiderschap al wel voorbeelden uit het privéleven gebruikt werden is de De zeven eigenschappen van effectieve families een welkome aanvulling op het repertoire van Covey, zelfs als u de eerdere boeken al gelezen heeft.

Verder vind ik het laatste hoofdstuk een belangrijke aanvulling die ook zakelijk zeker zijn nut kan bewijzen. Daarin wordt de lezer namelijk uitgedaagd om als leider vier rollen aan te nemen om zijn of haar pupil te begeleiden. Dit helpt u vast om de grootste fout te voorkomen: alleen de eerste rol (het goede voorbeeld geven) aan te nemen. Confucius zei meer dan tweeduizend jaar geleden al 'Bij een goed einde hoort een goed begin', als u weet waar u moet beginnen, kunt u uw doel bereiken.

Als de uitspraak van Confucius u iets te abstract is om aan de slag te gaan, helpt Covey u zowel zakelijk als privé om stap voor stap de relaties met uw medemensen te verbeteren. Ik ben blij dat hij dit uitstapje naar de privé-sfeer gemaakt heeft, maar pas de privé-voorbeelden die hij gebruikt ook graag zakelijk toe.

Over Jan Jacob Bos

Jan Jacob Bos is een expert op het gebied van kennismanagement. In 2008 is hij bij Business School Nederland afgestudeerd op dit onderwerp. Hij heeft in zijn dissertatie een nieuw kennismanagementmodel ontwikkeld dat organisaties helpt om de strategie te vertalen naar verantwoordelijkheid voor de kenniswerkers. Dit model is in de afgelopen jaren verder uitgewerkt en praktisch toegepast. Hierover heeft Bos ook een boek geschreven dat nu bijna klaar is. Jan Jacob Bos werkt als kennismanager bij Schuberg Philis.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden