Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Onze ijsberg smelt!

Het boek 'Onze ijsberg smelt' van John Kotter en Holger Rathgeber gaat over een kolonie van 286 pinguïns. Op een dag wordt door een pinguïn, genaamd Fred, ontdekt dat de ijsberg waarop zij leven aan het smelten is. In eerste instantie krijgt Fred weinig gehoor van de overige pinguïns uit zijn kolonie, behalve van Alice, lid van de Leiderschapsraad. Samen proberen ze de Leiderschapsraad te overtuigen van het gevaar en de urgentie. Dit heeft heel wat voeten in aarde, aangezien er een aantal pinguïns tegen is, waaronder de pinguïn Nee-nee. Een fabels met heel herkenbare personages!

Irma Vermeulen | 19 juni 2008 | 3-4 minuten leestijd

Uiteindelijk lukt het Fred en Alice de Leiderschapsraad te overtuigen van het gevaar en de urgentie ervan. Er wordt een kernteam gevormd van vijf pinguïns die een campagne starten om een oplossing te zoeken en de rest kolonie te informeren.

In eerste instantie ontstaat er de nodige paniek en volgt er een aantal tegenslagen. Uiteindelijk wordt er een oplossing bedacht, namelijk een pinguïn-nomaden-bestaan. De kolonie wordt omgeschoold tot enthousiaste, flexibele nomaden en leeft gelukkig verder op een andere ijsberg. Dit dankzij krachtig leiderschap en goede samenwerking. De kolonie zal blijven leven als nomaden; verandering is de constante factor in het leven van pinguïns. En thuis, thuis is waar de dierbaren zijn.

Het boek is geschreven door John Kotter en Holger Rathgeber. John Kotter is expert op het gebied van leiderschap en verbonden aan de Harvard Business School. Hij heeft onder andere het boek 'Leiderschap bij verandering' geschreven dat door sommige gezien wordt als de Bijbel van verandering voor managers over de hele wereld. Holger Rathgeber ontwikkelde een training over een pinguïnkolonie op basis van Kotters gedachtegoed.

In 'Onze ijsberg smelt' worden de acht veranderstappen uit Kotters boek 'Leiderschap bij verandering' aan de hand van een fabel beschreven. Deze veranderstappen zijn: 1. Creëer een gevoel van urgentie, 2. Verzamel een leidend team, 3. Ontwikkel een visie en strategie voor de verandering, 4. Communiceer om draagvlak en betrokkenheid te creëren, 5. Maak het anderen mogelijk om te handelen, 6. Genereer korte termijn successen, 7. Houd het tempo hoog en 8. Creëer een nieuwe cultuur.

Fabels, zo stelt Kotter, kunnen in combinatie met het juiste verhaal het leven leuker helpen maken; ze bieden meer inzicht in het leven, grotere voldoening op en buiten het werk, minder verwarring of stress en in het algemeen en een groter gevoel van controle als je eenmaal begrijpt wat er om je heen gebeurt. Daarbij moet de lezer wel aan de slag gaan met de verhalen, zo stelt hij, op zoek gaan naar de moraal van het verhaal, nadenken over eigen ervaring in het verleden en de mogelijkheden zien voor een betere toekomst.

Inmiddels ben ik een klein jaar werkzaam als organisatieadviseur. Tot nu toe ben ik al een aantal keer in aanraking gekomen met situaties waarin de personages uit het boek duidelijk naar voren komen. De Nee-nee's die in eerste instantie sceptisch zijn maar ook de aanjagers die 100% gaan voor een idee of verandering. Ik denk dat elk personage herkenbaar is voor de lezers van dit boek. Daarin schuilt de kracht van 'Onze ijsberg smelt!' en de fabel die wordt verteld.

In het boek wordt Nee-nee, de pinguïn die weerstand biedt in het hele proces, gezien als iets negatiefs. Hij houdt het proces onnodig op volgens de pinguïns uit het kernteam, dus er wordt een oplossing gezocht om zijn weerstand te verminderen. Hij wordt elk moment van de dag vergezeld door de professor die hem geen kans geeft te praten of om onrust te zaaien.

Tot op het laatste moment blijft Nee-nee onheilspellend over de hele verandering. Tegenwoordig wordt conflict en weerstand door sommige meer ervaren als een positieve kracht, wanneer er op een goede manier mee om wordt gegaan. Misschien als de pinguïns in dit boek deze weerstand gezien als iets positiefs, namelijk zijn betrokkenheid bij de kolonie, was de verandering nog succesvoller geweest. In deze overtuiging hebben de pinguïns nog een veranderslag te gaan!

Over Irma Vermeulen
Irma Vermeulen begon haar loopbaan bij Adviestalent. Adviestalent leidt jonge talentvolle academici op tot breed inzetbare adviseurs en managers. Kenmerkend is de combinatie van werken en leren. Adviestalent is een initiatief van Twynstra Gudde.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

John Kotter, Holger Rathgeber
Onze ijsberg smelt!

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden