Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Vliegen op eigen kracht

'Vliegen op eigen kracht' van Marjon Oosterhout start met een interessante metafoor waardoor je als lezer direct gegrepen wordt door dit boek. De metafoor gaat als volgt: 'Een vriendin beklaagde zich over de afwezigheid van vlinders in haar tuin. Toen ik haar vroeg of ze wel rupsen had, antwoordde ze: 'ja, maar die maak ik dood'.' Dit boekje laat zien dat er geen gebrek is aan talent in een organisatie als je maar ziet dat er in een rups een vlinder schuilt.

Annelies Bakelaar | 26 maart 2009 | 2-3 minuten leestijd

Inspirerend, krachtig, niet-wetenschappelijk en bondig zijn kernelementen van het boekwerk 'Vliegen op eigen kracht'. Via dit boek krijgt u als lezer kracht om aan de hand van vijf simpele elementen de regie over uw eigen leven (weer) op te pakken. De vijf elementen zijn eigenlijk open deuren: 1. Passie, aspiratie & ambitie: het willen 2. Kwaliteiten en talenten: het kunnen 3. Zelfvertrouwen: het durven 4. Waar we niet goed in zijn 5. Gebruik je netwerk! Ondanks de open deuren is binnenlopen niet altijd gemakkelijk. Het gaat met name om het zien, voelen en begrijpen van deze vijf elementen en het allerbelangrijkste... het toepassen ervan. Aan de hand van persoonlijke vragen aan het eind van ieder hoofdstuk word u als lezer dichter bij uzelf gebracht en wordt u gedwongen na te denken over wat u als lezer vindt van de theorie, van de vijf 'deuren' en of u de drempel over durft te gaan.

Naast vragen bevat het boek interessante relevante oefeningen, zoals het opstellen van uw eigen levenslijn op papier. Via oefeningen als 'maak inzichtelijk wat wel en niet goed ging en waarom' wordt u als lezer met de neus op de feiten gedrukt. Marjon Oosterhout beschrijft een stabiel plan waarmee u als lezer dichter bij uzelf komt en optimaal gebruik kunt maken van uw eigen kracht en sterke punten. Interessante opvatting van Oosterhout, die ik overigens deel, is dat er aandacht moet worden gestoken in elkaars talenten en niet zozeer in de verbeterpunten. Hoe vaak zie je niet tijdens beoordelingsgesprekken dat het gaat om wat je kunt verbeteren en jammer genoeg gaat het te weinig om waar u goed in bent, wat uw toegevoegde waarde is. Juist de nadruk op het verbeteren waar iemand niet goed in is, kan ervoor zorgen dat de echte kwaliteiten worden aangetast. Bewustzijn van zwakke punten is goed, maar dit mag zeker nooit ten koste gaan van ieders unieke kwaliteiten. En de kwaliteit van deze auteur is absoluut het kort, bondig en vooral het vermakelijk verwoorden van die boodschap! Door middel van een vaste opbouw, korte hoofdstukken en pakkende tekst wordt uw aandacht iedere seconde vastgehouden. De kern wordt in een beperkt aantal hoofdstukken weergegeven met als uitgangspunt 'aan het werk'. Kortom een boek dat u als lezer leert om zelfvertrouwen te hebben, positief naar uzelf te kijken en vooral te zien wat uw eigen kracht is en hoe u deze het beste kunt inzetten. Dit boek heeft me praktische tips gegeven, maar meer nog de energie om juist de nadruk te leggen op mijn positieve kanten, op mijn kracht, zonder de ogen te sluiten voor mijn verbeterpunten. Wat mij betreft absoluut een pareltje onder de boeken met als thema persoonlijke vaardigheid.

Over Annelies Bakelaar

Annelies Bakelaar is momenteel werkzaam bij ROC Aventus als Manager dienst HRM en schrijft de recensies op persoonlijke titel. Annelies Bakelaar is hiervoor onder andere werkzaam geweest als manager, programmaleider en organisatieadviseur, zowel in de private als publieke sector. Daarnaast is Annelies Bakelaar actief in de lokale politiek (fractievoorzitter CDA Ommen) en is freelance hbo-docent. In 2004 heeft Bakelaar haar MBA Public Governance studie afgerond aan Nyenrode.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden