Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

De werkrevolutie

Inspirerend, fascinerend en zorgt voor het in werking zetten van de grijze massa. Gewoon een aantal gedachten die naar voren komen bij het lezen van 'De Werkrevolutie' van Lynda Gratton. Dit is wat mij betreft één van de betere managementboeken van de afgelopen jaren. De auteur geeft op basis van scenario's haar beeld over de toekomst van werken op globaal niveau. Het boek leest makkelijk weg en is voor eenieder die gebruik wenst te maken van de glazen bol, wanneer het gaat over organiseren in de breedste zin van het woord, een 'Must Read'!

Richard van der Lee | 21 februari 2013 | 3-4 minuten leestijd

Wat een vraag van kinderen al niet teweeg kan brengen! Lynda Gratton schreef 'De werkrevolutie' omdat ze niet wist wat voor carrièreadvies ze haar kinderen zou moeten geven. Het resultaat is een boek dat nu al een klassieker genoemd mag worden. Op basis van breed onderzoek schetst Gratton, na een heldere inleiding, scenario's over het werken in de toekomst. Ze doet dit aan de hand van vijf krachten die door haar zijn geïdentificeerd en worden beschreven, namelijk; Technologie, Globalisering, Demografie en Levensduur, Samenleving en Energiebronnen. De scenario's variëren van gitzwart met mentale en fysieke isolatie van mensen tot zonnig met evenwichtigheid en sociale betrokkenheid als fundament voor de toekomst.

Dit alles geeft Gratton vorm aan de hand van korte verhalen over fictieve personen in relatie tot werken, maar feitelijk ook leven in de toekomst. Voorgaande aangevuld met relevante informatie en bewegingen die nu deels al zichtbaar zijn. Wat echter in het oog springt is dat ook situaties worden geschetst van tien tot twintig jaar geleden. Dit maakt de lezer heel erg bewust van de snelheid van verandering. In het laatste deel van het boek, onder de noemer 'verschuivingen', geeft Gratton feitelijk tips en tools aan individuen en organisaties over de vraag hoe we om moeten gaan met de komende veranderingen, die een enorme impact hebben op al ons doen en laten.

Wanneer je het boek leest dan is meteen de conclusie dat veel organisaties totaal geen besef hebben van wat hen te wachten staat als het gaat om de genoemde vijf krachten. Op vele gebieden ligt er een gapende kloof tussen het bedrijfsleven en alle bewegingen in de buitenwereld. Simpel gezegd: de realiteit in de bestuurskamers en bijvoorbeeld HRM is niet de echte realiteit. Wat in ieder geval duidelijk naar voren komt is dat meesterschap in de toekomst leidend zal zijn en dat generalisten passé zijn. Een mooie boodschap voor veel managers en medewerkers, waarvan nu wordt verwacht dat zij alles kunnen maar die in de praktijk merken dat dit niet mogelijk is. Zeker niet zolang organisaties niet bereid zijn te investeren in de juiste faciliteiten voor werknemers op bijvoorbeeld het terrein van techniek, maar ook in leren en het ontwikkelen van (latent) talent. Het wordt tijd om te gaan focussen en het talent dat aanwezig is te op een juiste wijze in te zetten, waardoor innovatie geen papier tijger blijft. Een ander fenomeen is het belang van zingeving en geluk dat naar voren komt. Nu zal dit door de huidige generatie blauwe denkers worden weggehoond en dan vooral omdat de meetbaarheid ontbreekt. Het is echter wel een factor om rekening mee te houden en daarmee af te stappen van de gedachte dat alles, in relatie tot werk, draait om geld. Natuurlijk, het zijn scenario's en lang niet alles wat Gratton beschrijft zal uitkomen. Uitgaande van de gedachte 'The Future is now' is de boodschap dat het tijd is de koppen uit het zand te halen en aan de slag te gaan. Maak gebruik van uw human capital en ook human intellence, die op alle niveaus in organisaties aanwezig is maar nu niet wordt benut. Leesadvies: Absolute aanrader voor iedereen die een beeld wil krijgen van de toekomst van werk!

Over Richard van der Lee

Richard van der Lee werkt als ZAV'er (Zelfstandig Aanjager van Vervanging) onder de naam Visie op Talent en is daarnaast auteur van diverse managementboeken. Hij publiceert regelmatig artikelen en blogs op diverse websites in binnen en buitenland over de driehoek talentontwikkeling-Leiderschap-nieuwe organisatievormen. Hij is alumnus van Business School Nederland, de Action Learning MBA.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden