Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Zelfsturend leren

Om leren binnen organisaties te bevorderen moeten organisaties de stap maken van traditioneel leren naar zelfsturend leren, stellen de auteurs van 'Zelfsturend leren'. Hiertoe wordt een uitvoerig 12-stappen model beschreven.

Jeroen Bertrams | 26 november 2002

Het wordt echter niet geheel duidelijk wat het doorlopen van de stappen oplevert en hoe vaak de stappen doorlopen dienen te worden. De eerste indruk is dat de medewerker een beter zicht krijgt op hetgeen hij of zij wil leren. Hiervoor lijkt het model geschikt. Het boek is gericht op leidinggevenden. Zij moeten medewerkers helpen bij het doorlopen van de stappen, maar dienen daarbij te voorkomen dat er kennisoverdracht plaatsvindt naar medewerkers. Dit is in de ogen van de schrijvers immers traditioneel leren.

Met deze gedachte heb ik moeite omdat kennis en vaardigheden van leidinggevenden juist kunnen helpen bij de kennisontwikkeling van medewerkers en het verbeteren van hun zicht op hun persoonlijke ontwikkelpad. Het uitgangspunt dat medewerkers meer gestimuleerd moeten worden om zelf hun leerrichting te bepalen is terecht. Het vergroot de kans op een 'click' tussen ambities van medewerkers en geboden mogelijkheden binnen organisaties. Ik zie zelfsturend leren niet als nieuwe leermethode. Daarvoor worden nog onvoldoende nieuwe inzichten geboden. Het boek geeft wel een nuttig overzicht van verschillende lerenmethoden en leest gemakkelijk. Een 7.

Over Jeroen Bertrams

Jeroen Bertrams adviseert bedrijven over digitale strategie en (online) groei. Daarnaast is hij een actieve angel investeerder met meer dan tweehonderd investeringen, met name in de Verenigde Staten. Met bijna twintig jaar ervaring kent Jeroen het online kanaal als geen ander. Met zijn werk won hij diverse internationale prijzen. Hij is de auteur van Start-up: van idee tot exit - Innoveren, lanceren en schalen.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Dick Ratering, Koos Hafkamp
Zelfsturend leren

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden