Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Authentiek leiderschap (Inclusief audio cd-rom)

De inleiding van het boek 'Authentiek leiderschap' schept hoge verwachtingen. Bas Blekkingh wil u als lezer helpen bij het doorgronden van uw drijfveren en het ontdekken van uw missie. Doel van het boek is u en anderen te inspireren en te leiden. Dit doet de auteur door het afpellen van zeven schillen die uiteindelijk leiden tot de kern waar u voor staat. Wat mij betreft zijn de hoge verwachtingen volledig waargemaakt.

Paul van der Priem | 10 november 2009 | 3-4 minuten leestijd

Authentiek leiderschap is niet alleen bedoeld voor managers. Het geeft inzicht in het gedrag van u en van anderen. Alleen daarom al is het de moeite waard 'Authentiek leiderschap' te lezen. Bovendien bevat het boek een cd met oefeningen om zelf in te vullen en een samenvatting die u vooraf of achteraf kunt luisteren. Ieder hoofdstuk behandelt een onderwerp, waarbij het volgende hoofdstuk een verdiepingsslag is op de voorgaande. Wat maakt dat dit boek zoveel indruk om mij heeft gemaakt? Het boek bevat tal van voorbeelden en inzichten die het leven verrijken. Als je naar je omgeving kijkt, zie je niet altijd wat je denkt dat je ziet. Dit heet selectieve perceptie.

Met een simpel, maar heel doeltreffend voorbeeld maakt Blekkingh dit duidelijk. Leg uw horloge weg en teken het na. Vergelijk vervolgens de tekening met de werkelijkheid. Wat bent u vergeten? Ik was bijvoorbeeld vergeten de datum en het merk van het horloge te tekenen. Dus heeft u een probleem in u omgeving? Ga dit eerst nader onderzoeken alvorens u met een oordeel klaar staat. Als u zich zorgen bijvoorbeeld maakt over uw werk of thuissituatie, is het nuttig om u af te vragen welke drijfveren leidend zijn. Denk niet vanuit angst! Gebruik creatie als drijvende factor om bezig te zijn met het creëren van een visie. Een goede stimulans om positief te gaan denken! Daar heeft u ook vaardigheden nodig. Diverse vaardigheden komen daarom aan bod. Het is goed om in een dialoog beelden naast elkaar te kunnen zetten in plaats van uw mening direct op te willen dringen. Normen en waarden komen aan bod in verrassend korte hoofdstukken. Eigenlijk had ik hier meer tekst verwacht. Waarden en normen worden wel kort in een bijlage opgesomd. In het boek is de keuze gemaakt om de begrippen technisch te gebruiken zonder veel in te gaan op achterliggende culturen en gebruiken. Het meest leerzame hoofdstuk voor mij was de 'egoschil'. Dit is een confronterende en zeer leerzame ervaring als u de oefeningen invult. Dit hoofdstuk heeft mij bewust gemaakt welke ego's ik inzet. Het kunnen loslaten van egogedrag werkt bevrijdend. Blijf gewoon uzelf of wees op zijn minst bewust van het moment dat u een ego inzet! Het fundament van authentiek leiderschap komt aan de orde in de 'authenticiteitschil'. Hierin gaat Blekkingh in op uw missie, de zingeving die u uw omgeving en uzelf wilt meegeven, ieder moment weer. Het boek is niet dik en prettig leesbaar. Maar de inhoud en diepgang maken dat u 'Authentiek leiderschap' regelmatig weglegt om eerst na te denken of aan de slag te gaan met de inzichten die u heeft verkregen. Ik raad iedereen aan dit boek te lezen als u bezig wilt zijn met fundamentele vragen. Wie ben ik echt? Waarom ben ik hier? Waar sta ik voor in dit leven? Het boek helpt om te zoeken op welk niveau u behoefte heeft aan inzichten. Dit hoeft niet direct een diepgravende analyse te zijn. Ik heb niet de behoefte gevoeld om mijn missie en visie te willen veranderen. Maar dit boek heeft mij wel aangemoedigd om gedrag te vertonen dat echt en betrouwbaar is. Mijn leven is hierdoor positief veranderd. Ik ben Bas Blekkingh dan ook zeer erkentelijk voor het schrijven van dit boek!

Over Paul van der Priem
Ing. Paul van der Priem is als organisatieadviseur verbonden aan SBI Organisatieadvies. In zijn dagelijkse werk beoordeelt hij fusies, overnames en reorganisaties voor bedrijven in Nederland. Veelal zijn ondernemingsraden de klanten waarvoor hij second opinions verricht en adviezen geeft. Hij is alumnus van Business School Nederland, de Action Learning MBA.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden