In dit boek vind je alles wat met de communicatie en de organisatie van de manager heeft te maken: taalgebruik, modellen, wetten, technieken en methodes. Het boek onthult welke trucs managers gebruiken om te laten zien dat zij managers zijn en leert niet-managers hoe zij daarmee om kunnen gaan. Gelukkig staat in het boekje ook dat voor manager ook zonder probleem ambtenaar, coach, communicatieadviseur, consultant, marketeer, politicus of recruiter gelezen kan worden.
De schrijvers van het boek introduceren als eerste de manager die uit drie componenten bestaat: 1. Een stropdas en driedelig grijs om uiting te geven aan het belang van zijn verschijning. 2. De modellen, methodieken en wetten waarmee hij controle uitoefent op zijn omgeving. 3. De taal die hij gebruikt om vorm aan dit alles te geven. Omdat ik in het dagelijks leven interim-manager en senior managementadviseur ben, stond ik tijdens het lezen bepaald niet aan de zijlijn. Eerlijk gezegd, had ik vele momenten van herkenning! Met de nodige humor en zelfspot heb ik deze schitterende must-have gespeld. Neem bijvoorbeeld de 'Kretologiemixer': een tabel bestaande uit vier kolommen. Gebruik een willekeurig woord uit de eerste kolom en verbind dat met behulp van wat voorzetsels met een woord uit de tweede en de derde kolom. Wring daar ergens een werkwoord uit de vierde kolom tussen en er ontstaat gegarandeerd een zin die imponeert én ondoorgrondelijk is. Hoe vaak waren mijn en uw uitspraken terug te vinden in deze mixer? Juist de aankomende vakantieperiode kan helpen om eens lekker op ons eigen managementgedrag te reflecteren. Zo worden ook de veelvuldig gehanteerde managementmodellen met de nodige ironie besproken. Stel je voor dat je in het ijsbergmodel de waterlijn vergeet te tekenen, dan ben je ineens bezig met de behoeftenpiramide van Maslow. Of neem de teamrollen van Belbin. Stel je voor dat je 12% scoort op de meeste rollen en 13% op specialist en 17% op zorgdrager. Dan ben jij de rest van je leven de zorgdrager in het team; best lastig als je met 17% het meeste scoort van je hele team! Misschien komt u op de camping wel iemand tegen die 18% plant is, juist deze vakantieperiode kunt u gebruiken om deze man of vrouw te helpen met de opgelopen imagoschade. Ga dan niet samen stoere beeldspraak zitten oefenen, om er gaten in te schieten of het over de schutting te gooien. Laat deze zaken gerust over aan het recreatieteam. Maak gebruik van dit boekje en de vakantietijd om lekker te ontspannen. En weet vooral zeker dat u eigenaar bent van uw eigen caravan en vakantieplanning, maar dat een probleemeigenaar iets heel anders is. Na het lezen van dit schitterende boekje zult u de wet van de papieren tijger gewoon anders interpreteren. Deze wet berust namelijk op een klassieke paradox: doordat de manager alles onder controle wil krijgen, verliest hij de controle juist. Een kwaliteitshandboek is namelijk niet meer dan een papieren tijger. Het boekje kiest duidelijk een andere insteek dan bijvoorbeeld 'De laatste manager' van Ben Kuiken. De schrijvers hebben als doel medewerkers en managers dichter bij elkaar te brengen. Medewerkers begrijpen wat hun manager bedoelt, en managers begrijpen waarom niemand hen ooit begreep. Een mooiere terugkeer op het werk na uw vakantie kunt u niet wensen. Een goede vakantie en veel leesplezier.
Over Willem Poppe
Willem P. Poppe is sinds 2007 werkzaam als senior managementadviseur. Hij maakte deze carrièrestap na negen jaar leiding te hebben gegeven aan een basisschool, gedurende welke periode hij tevens de opleiding TOP-management volgde. Momenteel studeert hij in Antwerpen voor een mastergraad in Publiek Management. Hij is lid van de kenniskring van Penta Nova en doet onderzoek op het gebied van onderzoeksmatig leiderschap. Hij heeft ervaringen opgedaan op het gebied van leiderschap tijdens werkbezoeken aan de Verenigde Staten, Zuid-Afrika, IJsland en Schotland.