Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

De excellerende sportcoach

Een nieuw boek van Peter Murphy met ondertitel 'Leidinggeven aan verandering. Peak Performance. Master coaching' maakt nieuwsgierig. Peter Murphy heeft als sportcoach en trainer zijn sporen ruimschoots verdiend. Zijn vorige boek 'Totaalcoachen' vond ik zeer geslaagd. Zijn huidige boek 'De excellerende sportcoach' borduurt hier gedeeltelijk op voort en kan in het verlengde hiervan worden gelezen. Met toevoeging van de auteur Rogier Offerhaus zal beoogd zijn dat dit sportboek ook de leestafel van de manager bereikt.

Sven Laudy | 27 september 2010

Het indeling van 'De excellerende sportcoach' is eenvoudig: een Warming-up, de Wedstrijd en de Cooling-down. De Warming-up introduceert de leidende theorieën die verderop in het boek gebruikt worden. Sommige zijn bekend, zoals de attributietheorie, weer andere zijn aanpassingen op bestaande theorieën, zoals het Coachmodel van niveaus van coaching (namelijk op Bateson). Van de theorie Pad van verandering is het onduidelijk hoe deze tot stand is gekomen. Het lijkt op een inspiratiemoment waarbij Peter Murphy en Rogier Offerhaus enkele bestaande theorieën, zoals het ontwikkelingsmodel van Tuckman (forming, storming, norming, performing) aan elkaar vastknopen. Het is mij onduidelijk waarom bij Tuckman en Bateson niet wordt vastgehouden aan de oorspronkelijke theorie. Die zijn rijk genoeg. Na de Warming-up wordt de Wedstrijd gespeeld. De drie fictieve hoofdpersonen, twee onervaren coaches en hun mentor, komen regelmatig bijeen om hun dilemma's en uitdagingen met elkaar te bespreken. Hun mentor Henk voorziet hen daarbij van advies. Henk zal in het 'echt' best een aardige man zijn, zoals hij in het boek wordt neergezet, begint hij mij gedurende het lezen steeds meer te irriteren. Hij smijt met oneliners 'vermoeidheid is relatief' en komt met veel te simpele, kort door de bocht en betweterige adviezen: 'Ik wist dat dit ging gebeuren... Je moet nu ver-binding in je team creëren.' Hij is een coach die afgezien van 'wil je koffie?' weinig vragen stelt. In die zin geeft hij niet bepaald het goede voorbeeld. Ik zou in ieder geval niet graag door deze mentor gecoacht worden. Dat hoeft ook niet - ik ben slechts lezer - maar zeer leerrijk is het evenmin. Murphy en Offerhaus wisselen de hoofdtekst af met columns van bekende (ex)sportcoaches zoals Ton Boot, Joop Alberda en Jacco Verhaeren. Deze columns zijn lezenswaardig, hoewel de relatie met de hoofdtekst soms ver te zoeken is of wel heel gekunsteld is. De Cooling-down bestaat uit twee gedeelten: een hoofdstuk over 'alles draait om de juiste attitude'. Wat dit hoofdstuk hier doet, is mij onduidelijk. Zouden we niet met de juiste attitude moeten beginnen? Of op zijn minst deze zo snel mogelijk creëren? Het tweede hoofdstuk van de Cooling-down is een werkboek, vrijwel een één-op-één kopie van de bijlagen uit het boek 'Totaalcoachen', aangevuld met een korte samenvatting van Action Type. Het bevat vragenlijsten, invulformulieren, heldere figuren en tabellen en een basislijst met vragen die je je medewerkers/sporters kunt stellen. Begrijpelijk dat de auteurs dit toevoegen, het is degelijk materiaal waar elke coach ooit mee in aanraking moet komen. Als je geïnteresseerd bent in het onderwerp (sport)coaching, koop dan direct het boek 'Totaalcoachen' van Peter Murphy. Hoewel dit boek zich richt op de sport, is de vertaalslag naar coachen en leidinggeven in het bedrijfsleven snel gemaakt.

Over Sven Laudy

Sven Laudy is als bedrijfskundige werkzaam voor Quicken Organisatie Adviseurs. Zijn specialisme in groepsdynamica zet hij in om de samenwerking van teams binnen organisaties te verbeteren. Sven is bereikbaar via sven@quickenadvies.nl.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden