Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Leef!

In het boek Leef! Zingeving, zelfreflectie & levenskunst probeert filosoof en psycholoog Joep Wijsbek de lezer te helpen antwoord te vinden op de grote vraag van het leven: wat is de zin van mijn bestaan? Hij maakt het de lezer niet gemakkelijk, maar dat is niet erg, want alles van waarde, kost nu eenmaal moeite.

Ben Kuiken | 6 augustus 2009 | 1-2 minuten leestijd

De kaft en titel van het boek Leef! Zingeving, zelfreflectie & levenskunst van filosoof en psycholoog Joep Wijsbek suggereert iets anders dan de inhoud. Je verwacht weer zo’n levenslustig zelfhulpboek compleet met stappenplan dat je wel even vertelt hoe je gelukkig kunt worden. U weet wel in de trant van ‘Zeg ja tegen het leven, zeg maar ja!’ Maar ‘Leef!’ is allesbehalve dat. Het is een tamelijk doorwrocht werk waarin de theorieën van de Oostenrijkse psychiater Viktor Emil Frankl en van de grondlegger van de waarderingstheorie, Hubert Hermans, de basis vormen voor een door Wijsbek ontwikkelde methode om mensen structureel en diepgaand aan zelfreflectie te laten doen.

Frankl is onder managers beter bekend als de overlevende van de holocaust die door Stephen Covey wordt aangevoerd om zijn pleidooi voor pro-activiteit kracht bij te zetten. Terwijl hem door zijn kampbeulen letterlijk alles was afgenomen, ontdekte Frankl dat zij hem één ding in elk geval niet konden afnemen: de vrijheid om een houding te kiezen met betrekking tot zijn lot, de vrijheid om zijn eigen weg te kiezen. Deze vrijheid onderscheidt de mens van dieren en houdt tevens de verplichting in om ons eigen leven vorm te geven. Met deze diepe filosofische gedachten opent Wijsbek zijn boek, dus dan kunt u ongeveer wel nagaan hoe de rest verloopt.

De vraag is natuurlijk of dit erg is. Is het niet juist zo dat als de lezer moeite moet doen en stevig moet nadenken, hij pas dingen ontdekt die echt de moeite waard zijn? Snel en makkelijk gewonnen is tenslotte ook weer zo geronnen. En elke reflectie over waar het in het leven nou echt om draait, is belangrijk en zouden mensen meer moeten doen. Dat laat echter onverlet dat Wijsbek het zijn lezer iets gemakkelijker had kunnen en misschien ook wel moeten maken door zijn ideeën gestructureerder en toegankelijker te presenteren. Maar dat kunnen we Wijsbek niet alleen verwijten, maar zeker ook de uitgever die zijn auteur beter had moeten sturen. Een gemiste kans, helaas.

Over Ben Kuiken

Ben Kuiken is auteur en filosoof. Hij was hoofdredacteur van Management Team en werkt als freelance publicist, bladenmaker en spreker over de manier waarop mensen binnen organisaties slimmer kunnen samenwerken. Hij schreef vijf boeken over management en organiseren.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden