Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

De kredietcrisis

'De kredietcrisis' van Jac Kragt (geschreven in juni 2008) voorspelt niet de totale omvang van de crisis. Het boek beschrijft voor niet-insiders in de bankwereld duidelijk de oorzaken van het ontstaan van deze crisis. Dit doet hij aan de hand van illustratieve en goed uitgelegde modellen. Voor mij was het een openbaring dat banken hun belangrijkste taak, 'het beoordelen van risico's', hebben overgelaten aan kredietbeoordelaars zonder registratie of kwalificatie. Nog vreemder is het dat banken pakketten kredieten kochten, zonder het risico goed te beoordelen. Amerikaanse overheidsregels hebben de crisis hierbij nog verdiept.

Coby van Haastrecht | 6 februari 2009

Jac Kragt beschrijft in 'De kredietcrisis' op duidelijke wijze de oorzaken van de kredietcrisis. Zeer illustratief is het model van de diverse geldschieters in de wereld met hierin getekend de gebruikte constructies en geldstromen. Kragt begint hierbij eenvoudig. Per hoofdstuk beschrijft hij een financiële constructie, die hij dan in het model erbij plaatst. De afbeeldingen van de balans van de bank of BV, met de verdeling van de schulden in risicoklasse, zijn ook zeer illustratief. Hoewel het boek zonder economische kennis een goed inzicht in het ontstaan van de crisis geeft, helpt het als de lezer weet hoe een balans eruit ziet. Voor niet-financiële mensen is het raadzaam het boek twee keer te lezen. Duidelijk wordt dat het systeem van hypotheken in Amerika gestoeld was op het feit dat de huizenprijzen stijgen. Zodra de markt voor huizen stabiliseert, vormt dit al een probleem, laat staan dat de huizenprijzen dalen. Ook de 'rating agencies', de instituten die kredieten beoordelen, gaven veel veilige beoordelingen voor hypotheken, die echter bij daling van de huizenmarkt niet meer zo veilig zijn. Omdat deze hypotheken en andere leningen in pakketten gebundeld over de hele wereld verkocht zijn, verspreidt de kredietcrisis zich over de gehele wereld. De regelgeving in Amerika speelt hierbij een nadelige rol. Daar kun je de sleutel van je huis inleveren als je de hypotheek niet meer kunt of wilt betalen (vanwege de lagere waarde). Kragt beschrijft ook de rol van zogenaamde geldmarktfondsen; creditcard bedrijven die hun geld kort willen beleggen, een maand of zelfs korter. Deze geldmarktfondsen waren een belangrijke geldschieter van de banken. Toen het vertrouwen in de banken verdween, vluchtten zij naar kortlopende staatsschulden, waardoor er bij de banken een gebrek aan contant geld (liquiditeit) ontstond. Dit was het begin van het ineenstorten van de financiële markten, waar Jac Kragt in juni 2008 overigens nog redelijk optimistisch over was. De auteur geeft zijn visie op de reactie van de officiële instanties. Hij benadrukt hierbij het niet-noemen van de rol van de geldmarktfondsen en het in stand laten van die van rating agencies. Deze agencies zouden op zijn minst een soort keurmerk moeten krijgen. Ook de rol van de Amerikaanse overheidsregels is zeer belangrijk en behoeft herziening... Mijn mening is dat banken zelf hun kredieten weer moeten gaan beoordelen. In eerste instantie kan dit de economie vertragen, maar uiteindelijk vaart niemand wel bij een kredietcrisis.

Over Coby van Haastrecht
Coby van Haastrecht is bedrijfskundige en chemicus. Zij heeft een eigen bureau 'Cubus International' in training, advies en interim-management. Daarnaast is zij gelieerd aan Dunit.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden