Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Hollandse Meesters in Management: de ideeën van Manfred Kets de Vries over leiderschap

Het INSEAD Global Leadership Centre (IGLC) werd door Professor Manfred Kets de Vries opgericht en hij werkt daar momenteel als directeur. Het IGLC heeft duizenden executives geholpen om hun effectiviteit te vergroten in zowel hun samenwerking met collega's en cliënten als hun met aandacht voor hun eigen professionele en persoonlijke aspiraties. In 'De ideeën van Manfred Kets de Vries over leiderschap' neemt Harry Starren van De Baak ons mee aan de hand langs een groot aantal boeken van in dit geval Manfred Kets de Vries.

José Otte | 5 maart 2010

Iedereen heeft een eigen manier van leren. De één leest graag het boek, de ander luistert graag naar een gesproken verhaal. De reeks 'Hollandse Meesters in Management' komt vooral de laatste groep tegemoet. In deze sessie komt het werk van Manfred Kets de Vries aan de orde. Harry Starren vertelt over de onderzoeken van Manfred Kets de Vries en de adviezen die hij geeft. Door zijn psychologische opleiding, naast een economische, werkt Kets de Vries vooral op basis van de psychologische analyseonderzoeken. De verschillende typologieën komen op deze audio-cd aan de orde, met voorbeelden van bekende leiders die lijden aan neurotische kenmerken. Bijvoorbeeld de depressieve leider met de apathie die volgt in de organisatie. Of de dwingende bestuurder, die vooral zelf de controle wil houden. De organisatie is sterk dwangmatig, met een externe focus. Daarna komen de opvolgingsdrama's aan de orde. In bijna alle boeken van Kets de Vries komen deze drama's aan de orde. Het bedrijf is onderdeel van de identiteit geworden, de macht is verslavend. Na hun terugtreden komen veel van de topmanagers in een zwart gat terecht. Ze proberen dat dus ook zo lang mogelijk tegen te houden. Kets de Vries praat ook over de houdbaarheid van CEO's. De maximale periode zou 7 jaar zijn. In zijn boek 'Leiderschap ontraadseld' komt dit uitvoerig aan de orde. Ook besteedt de auteur aandacht aan de 'lichte' kant van leiderschap. Met voorbeelden omschrijft Kets de Vries hoe het ook kan. De globalisering zorgt ervoor dat er mondiale organisaties ontstaan. Emotionele intelligentie is belangrijk, evenals een coachende manier van leidinggeven. Zachte vaardigheden die de basis vormen van harde resultaten. Kreten als: 'Walk the talk', of 'Visie zonder actie is doelloos' komen bij Kets de Vries naar voren. Ten slotte gaat Harry Starren in op het belang van de charismatische rol, met het verwoorden van visie. Visionaire leiders leggen verbanden, creëren groepsidentiteit, helpen mensen om te dromen. Ook Kets de Vries' acht archetypes noemt hij: Strateeg, Katalysator voor verandering, Onderhandelaar, Bouwer, Innovator, Procesmanager, Coach en Communicator. Vullen de leiderschapsstijlen elkaar goed aan in uw team? Wat bent u zelf, want met inzicht in uw eigen leiderschapsarchetype kunt u zichzelf aanleren ook de andere stijlen toe te voegen aan uw pallet van kleuren. Als laatste volgt een karakterschets van Manfred Kets de Vries, 'overdonderend' noemt Harry Starren hem. Al met al een interessante samenvatting van de boeken van Kets de Vries. Het heeft er voor mij voor gezorgd dat ik een aantal boeken van hem wil gaan lezen die ik tot nu toe niet als interessant had opzij gezet, of misschien moet ik zeggen dat ik dacht dat het meer van hetzelfde was. Met name het boek over de acht archetypen heeft mij nieuwsgierig gemaakt.

Over José Otte

Dr. José W. Otte MBA werkt als waarderend onderzoeker met een bedrijfskundige gedragswetenschappelijke achtergrond. Zij faciliteert sociale innovatie door het introduceren van dialoog groepen waarin gewerkt wordt met bijzondere vragen. Ze is verbonden aan Mizu.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden