Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Alle 13 goed!

Een schreeuwerige felgele boekomslag met maar liefst twee uitroeptekens. Op deze manier probeert schrijver Cor Hospes de aandacht te trekken voor online marketingtools. En met succes, want dit druk opgemaakte boek 'Alle 13 goed! De beste online marketingtools!' valt zeker op. De inhoud is gelukkig zakelijker van toon.

Maria Genova | 1 december 2009 | 3-4 minuten leestijd

In 'Alle 13 goed!' interviewt Cor Hospes tal van experts, die soms interessante voorspellingen doen. Zoals: 'Ik voorzie dat consumenten zich straks gewoon laten betalen als adverteerders hun online gedrag willen volgen.' Hospes besteedt heel veel aandacht aan de successen van grote bedrijven met flinke budgetten voor online media. Je zou zeggen dat internet juist voor de kleine ondernemers een uitstekend medium is om publiciteit te krijgen. Ze worden echter naar de standaard advertentiekanalen doorverwezen zoals Marktplaats en Google en pas als ze meer te besteden hebben, komen ze in aanmerking voor virals. Virals? Wie niet echt thuis is in de wereld van online marketing, struikelt in dit boek geregeld over termen als virals, cocreatie, seeding, brand utility en nog meer fraaie Engelse leenwoorden. Sommige legt de auteur goed uit, andere helemaal niet.

'Alle 13 goed!' is een boek dat marketeers en al die andere online geïnteresseerden in een paar uurtjes bijpraat over wat ze wel of niet moeten doen op het net,' belooft Hospes in zijn voorwoord. De marketeers kunnen hem waarschijnlijk volgen, 'al die andere online geïnteresseerden' raakt hij onderweg hopelijk niet kwijt. Ondanks mijn persoonlijke interesse en enkele jaren marketingopleiding stoorde ik me aan de overdaad aan termen (leaderboards, videorectangles, behavioral targeting). Hospes heeft goede voorbeelden uit de hele wereld verzameld, maar ik mis concrete praktische tips. Welke mogelijkheden heb je als kleine ondernemer om zelf aan de slag te gaan? Natuurlijk kun je op Marktplaats adverteren, maar Marktplaats krijgt 220.000 nieuwe advertenties per dag, twee per seconde. Hoe groot is de kans dat jouw product daar ontdekt wordt? Dat je moet zorgen dat je op Google opvalt, is ook een open deur. Je hebt immers gelezen dat 80 procent van de mensen niet verder kijkt. Maar ja, hoe krijg je het voor elkaar dat je bij de eerste tien zoekresultaten komt? Een heldere site met direct enkele trefwoorden is het antwoord in dit boek. Geen fora, flash, zoekfuncties, Javascript en cookies gebruiken, want dan raakt de Google zoekrobot de weg kwijt. Toch hebben heel veel populaire websites fora en zoekfuncties. Blijkbaar moet je een beetje mazzel hebben om als digibeet een hoge notering op Google te bemachtigen. Even de proef op de som: als ik mijn naam intyp, scoor ik alle tien beste plekken wereldwijd van ruim vier miljoen sites, inclusief een verwijzing naar een bijzonder goed gelezen recensie op Managementboek.nl. Het geheim van een digibeet? Zoveel mogelijk verwijzingen naar je website via andere sites: daar trappen de zoekrobots van Google heel gemakkelijk in. Meer geheimen kan ik helaas niet prijsgeven, want die ken ik simpelweg niet. Gelukkig geeft het boek 'Alle 13 goed!' in dit geval enkele zeer nuttige tips, zoals hoe te controleren welke problemen de zoekrobots van Google ondervinden bij het doorzoeken van je website. Met het gratis programma Google Analytics kun je bovendien precies volgen waar de bezoekers van je website vandaan komen en wat ze zoeken. Inmiddels oriënteert 95 procent van de consumenten zich via internet bij de aanschaf van een product en voor 73 procent is dit resultaat bepalend. Als ondernemer ontkom je er niet aan om je in de online-mogelijkheden te verdiepen. Het boek 'Alle 13 goed!' is een mogelijk startpunt.

Over Maria Genova
Maria Genova is publicist en schrijft onder meer voor het tijdschrift Slow Management en Reed Business. Ze studeerde eerst marketing, gevolgd door een HBO-opleiding journalistiek. Genova (geboren en opgegroeid in Bulgarije) heeft inmiddels zo'n duizend artikelen over het Nederlandse bedrijfsleven geschreven.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden