Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Klein receptenboek voor het nieuwe werken

Helder geschreven en overzichtelijk opgezet boekje. 'Klein receptenboek voor het nieuwe werken' maakt duidelijk hoe organisaties kunnen werken met onder andere ICT-technieken die bedoeld zijn om samenwerking, communicatie en kennisdeling te vergemakkelijken. Een grappige opzet van Roland Hameeteman, Gonny Vink en Ben Kuiken om te kiezen voor de vorm van recepten. Deze hebben afwijkende namen en benodigdheden als ingrediënten. Toch is het voor hen die ietsje meer diepgang willen, niet heel interessant of vernieuwend.

Corella Slob | 14 januari 2010

In de introductie beschrijven Roland Hameeteman, Gonny Vink en Ben Kuiken standaardzaken als missie en visie, maar dan compact en logisch verwoord. Een ander deel van de recepten hebben eigenlijk timemanagement als onderwerp. Efficiënter vergaderen door het doel van de meeting aan te geven, alleen aan een brainstorm mogen deelnemen als je die hebt voorbereid door jouw ideeën te formuleren en Outlook-agenda's delen zodat je van elkaar weet of je bereikbaar bent. Deze tips veronderstel ik, ondanks het feit dat het niet overal wordt gedaan, toch wel als bekend... Alhoewel er nog wel een leuke toevoeging bijzit om middels chatten op het werk ook direct je status aan te geven (afwezig, beschikbaar, etcetera). Aan het einde van het boekje komen 'recepten' waarin de auteurs wel wat nieuwere adviezen geven. Zoals het recept over kennisdeling door gebruik te maken van een soort intern LinkedIn. Of videoflippen (een camera of mobiel waarmee je filmpjes kunt maken) omdat visueel beeld het meeste impact heeft. Ook online samenwerken door (deels) de ICT-veiligheid te verkleinen: hierdoor zijn bestanden en gegevens veel toegankelijker voor collega's. De opbrengsten van deze samenwerking winnen het misschien wel van het vergrote risico op veiligheid. Zelf verwachtte ik eigenlijk nog een receptje over hoe bijvoorbeeld binnen de organisatie om te gaan met (de steeds vaker voorkomende) tijdelijke zzp'er. Dat recept zat er helaas niet bij. Wil je over 'het nieuwe werken' meer onderzoek en diepgang of hoopt u te lezen over mogelijke oplossingen bij struikelblokken, dan raad ik 'Klein receptenboek' niet aan. Als je dit boekje echter leest als opfrisser en ideeënboekje, waarna je de recepten zelf verder uitwerkt, is het prima. Daarbij is het boekje overigens het meest passend voor organisaties waar kenniswerkers en 'niet-op-kantoor-werkende' medewerkers de overhand hebben. Maar het is eveneens stimulerend voor grote(re) organisaties die ervoor openstaan om op een manier te werken die past bij de huidige én aankomende werkende generatie.

Over Corella Slob
Corella Slob – Winterink is mede-eigenaar van Poker-HRM & ICT en sinds 2008 werkzaam als zelfstandig (interim) manager HR. Na haar afstuderen in 1997 heeft zij, in vast dienstverband en deels als leidinggevende HR-manager, gewerkt bij verschillende profitbedrijven en zich ontwikkeld tot een generalistische HR-professional die graag projectmatig werkt.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden